10 legume care se cultivă toamna

cultivarea-cepei

Sunt numeroase legume care se pot pune în pâmânt încă din toamnă pentru a te bucura de rodul lor devreme în primăvară. Cultivarea lor nu necesită o tehnică specială și nici nu este necesară protejarea lor împotriva frigului sau a zăpezii.

Între legumele care pot fi plantate toamna, am realizat o selecție de 10 plante care ar trebui să-și găsească locul în grădina ta chiar din această toamnă. Iată care sunt acestea:

1. Plante care se seamănă toamna: Ceapa verde
Dacă îți place ceapa verde, proaspătă, de primăvară, este o variantă bună să plantezi arpagicul toamna. Lunile octombrie și noiembrie reprezintă cea mai bună perioadă pentru înființarea acestei culturi.
Dacă în grădină solul este argilos, recolta va fi una foarte bună. Dacă nu, ar fi bine să aduci o cantitate suficientă de argilă și să o mixezi cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a încolți, iar argila este cel mai bun substrat în acest sens.

2. Plante care se seamănă toamna: Prazul
Prazul este o legumă care se dezvoltă foarte bine la temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că trebuie să o plantezi în toamnă. Prazul se cultivă din răsaduri, ce se plantează la o distanță de 15-20 centimetri între rânduri. Nu neglija faptul că prazul are nevoie de multă lumină și apă suficientă pentru o dezvoltare optimă. În plus, dacă îți dorești ca prazul să fie suficient de lung, este recomandat să îl plantezi mai adânc în sol.

3. Plante care se seamănă toamna: Broccoli
Broccoli este o specie din familia cruciferelor originară din Europa. Este înrudită cu conopida, care este de altfel o alternativă pentru gradina de toamnă. Broccoli este rezistentă la paraziți, bogată în vitamine și minerale și poate crește la fel de bine fie că este plantată toamna sau primăvara. Plantele pot fi crescute în interior, în seră sau solarii sau afară, în august sau începutul lui septembrie când căldura este încă destul de mare pentru a putea fi suportată de răsadurile sensibile. Pentru recolte excepționale, odată cu venirea frigului este indicat să acoperi planta, pentru a o proteja de temperaturile scăzute.

4. Plante care se seamănă toamna: Sparanghelul
Sparanghelul este o legumă delicată și rafinată, iar dacă esti un gurmand și îți place să prepari tot felul de mâncăruri, cu siguranță îți dorești să ai în grădină câteva plante de sparanghel. Sparanghelul se cultivă în perioada octombrie – noiembrie, într-un sol care se drenează foarte ușor, întrucât această legumă nu tolerează un nivel ridicat de umezeală. Astfel, în perioada de primăvară, te vei putea bucura de primele fire de sparanghel.

5. Plante care se seamănă toamna: Salata verde
Salata verde este o legumă de primăvară ce se consumă cu plăcere, mai ales datorită conținutului bogat în vitamine și minerale. Salata verde necesită temperaturi scăzute pentru a germina, iar în acest scop, ea poate fi cultivată chiar și toamna. Un sfat pe care îl dau grădinarii cu experiență pentru salata recoltată în toamnă este ca aceasta să fie ținută la frigider pentru cel putin 24 de ore pentru a preveni apariția gustului amărui.

Mai multe citiți pe agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *