Vitaminele în exces pot provoca boli grave

Excesul de vitamina C. Mai ales în perioadele de sezon rece, toata lumea vrea vitamina C ca să întărească sistemul imunitar, însă excesul de vitamina C poate duce la iritații ale gâtului, adevărate pepiniere de faringo-amigdalite, apoi pot deranja serios mucoasa gastro-intestinală producând gastrite, chiar și ulcere, nemaivorbind de colon iritabil, explică doctorul Sorin Cadar, medicul de gardă al emisiunii „Tinerețe fără bătrânețe”.

În plus, există anumite studii, încă nefinalizate, e adevărat, care ar indica faptul că excesul de vitamină C poate induce procesul de formare a litiazelor renale și biliare.

Ce înseamnă exces?

Exces înseamnă peste o doză optimă pe zi, această fiind nu mai mult de jumătate de gram-un gram, dar doar atunci când este nevoie. Cu alte cuvinte, în caz de gripă, în caz de guturai, atunci se poate suplimenta vitamina C printr-un preparat de la farmacie. Dr. Sorin Cadar sfătuiește, totuși, să existe un consum puțin mai crescut de citrice sau fructe ce conțin vitamina C.

În afara bolii nu este bine să fie luată vitamina C doar din punct de vedere preventiv.

Vitamina D. Și aceasta este dată des copiilor, întrucât fixează calciul. Aici este o tară moștenită mai de mult: toți copiii să primească vitamina D pentru a crește frumos și nemaipomenit de bine. Din păcate, în ultima perioadă s-a observat că se face un abuz de vitamina D, ceea ce duce la o osificare precoce și copilul, în loc să crească mare și frumos, va rămâne mic și nu tocmai drăgălaș.

„Eu sunt adeptul administrării de vitaminei D numai în momentul în care avem elemente clinice clare de rahitism și un rezultat al unei analize, se numește 25 hidroxi D, care să demonstreze că acel copil are nevoie de vitamina D”, spune doctorul Sorin Cadar. Un surplus va duce la o stagnare staturală și la o dezvoltare necorespunzătoare, argumentează el.

La adulți, excesul la menopauză – toate doamnele ajunse la menopauză sunt sfătuite să ia cantități de calciu și vitamina D, ok, este foarte bine, dar ce ne facem cu osteofitele? Apar acele ciocuri pe coloană vertebrală și dăm din una în alta și nu este în regulă, spune Sorin Cadar.

Așadar, această vitamină trebuie luată, dar numai la recomandarea medicului. Iar medicul trebuie neapărat să facă analizele necesare care să demonstreze necesitatea respectivei vitamine. În caz contrar, este foarte dăunător.

Vitamina A. Toată lumea spune hai să luăm vitamina A, să avem privirea ageră. Un exces de vitamină A duce chiar la distrugerea retinei. Cu alte cuvinte, iau vitamina A să am ochii buni și fac taman pe dos, arată doctorul Sorin Cadar.

Cu B-urile este o problemă ceva mai serioasă. În afară de faptul că, la copii, un exces de vitamină B poate duce la o maturizare precoce și apare pubertatea precoceagitație, insomnie, pentru că B-urile activează pe zona de metabolism sau sistem nervos. Or, la un copil, nu am interesul să îl dezvolt prea mult metabolic, că îl fac obez, și nici prea mult neuropsihic, pentru că atunci îl fac precoce, agitat, geniu neînțeles, face depresii.

Și adulții trebuie să aibă foarte mare grijă cu aceste B-uri. Dacă sunt necesare, se dau, dar să nu uităm că ele stau la baza unui proces metabolic ce favorizează creșterea și dezvoltarea tumorilor și atunci iau B-uri, dar numai după ce știu sigur că nu există posibilitatea să se dezvolte o tumoră.

Mineralele

Se dă foarte des fier copiilor, atunci când sunt obosiți, când sunt puțin palizi. A da fier fără o indicație foarte clară este extrem de dăunător. Motivații precum „copilul este puțin palid, are cearcăne, e obosit, nu mai poate să învețe bine, hai să îi dăm fier” sunt total eronate.

În primul rând, fierul se administrează numai când analizele de sânge – sunt trei analize, care se fac la orice laborator – ne arată că există un deficit de fier și numai dacă examenul clinic justifică așa ceva.

Excesul de fier și la copii, și la adulți poate provoca nu numai tulburări în sfera tractului gastro-intestinal – colon iritabil, ulcer – dar se depozitează, organismul așează fierul în anumite celule ale corpului și dacă este prea mult, aceasta ajunge să dăuneze rezultând afecțiuni hepatice, renale și chiar medulare și neurologice.

În loc de concluzie

Trebuie să considerăm aceste vitamine și minerale drept medicamente. Care este alternativa? Până să ajungem să consumăm medicamente – pe care le consumăm de nevoie, pentru că suntem bolnavi – cel mai bine este să se consume cantități optime în dietă de fructe, legume și de preferință cât mai puțin prelucrate termic. De asemenea, la copii este vorba de o alimentație mai ales proteică – ce vine mai ales din zona carne, nu din alte zone, din zona carne, acolo se găsesc foarte multe vitamine și minerale. Nu mai puțin important este aerul, expunerea la exterior, la soare, la lumină, mișcarea, pentru că simplul sport făcut în natură aduce soare la nivelul pielii și pielea începe să producă vitamine.

NU TREBUIE să administram vitamine și fier copiilor fără a obiectiva necesitatea administrării acestora prin metode paraclinice specifice – adică fără a face analize. Traseul este: examen clinic-analize-tratament. Trebuie să se înțeleagă faptul că vitaminele și fierul sunt MEDICAMENTE care trebuie sa corecteze un deficit, o boală, o afecțiune.

Multe dintre aceste „fortifiante” rămân în organism și se depozitează, generând astfel inclusiv leziuni organice.

Efecte nocive ale medicamentelor

vitamina A = dureri de stomac, diaree, grețuri și colici renale, litiază renală;

B1 = hipotensiune, cefalee, aritmie, convulsii;

B2 = probleme urinare

B3 = migrene, diaree, greață, vomă, mâncărime

D = probleme osoase și hepatice

E = hemoragii, greata, diaree, probleme tiroidiene

Fierul = toxic și coroziv: greață, vărsături, sângerări gastrice, diaree, moarte celulară la nivel hepatic, renal, plămân, inimă;

Prin urmare: nu administrați copiilor vitamine și fier numai pentru că sunt palizi sau pentru că nu vor să doarmă mai mult sau pentru că nu învață așa cum va doriți. În primul rând, este necesar un consult medical, apoi analize, apoi tratament, dacă mai este nevoie.

Sursa: digi24.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *