Unde au ajuns 19 tone de pește cu viermi? Ministrul Agriculturii, ipoteză-alarmantă: ”Chiar și mort, viermele poate provoca…”

peste infestat

Săptămâna trecută, ANSVSA a anunțat că a depistat 23 de tone cu viermi, pește important din Spania. Doar 4 tone au fost confiscate, potrivit raportării oficiale. Restul cantității a fost lăsată pe piață, plecându-se de la ideea că oricum, prin congelare, viermii ar fi murit.

Ministrul agriculturii Achim Irimescu lansează însă ipoteza că se putea face mai mult întrucât chiar și morți, viermii care au contaminat peștii de import pot prezenta risc la consum.

”Dacă peștele nu a fost eviscerat, dar a fost congelat imediat, viermele moare, dar rămâne în intestin. Nu e o problemă nici în acest caz. Viermele e oricum mort, dacă peștele era congelat. Dar chiar mort, poate provoca o alergie sau o reacție consumatorului. E greu de spus. Autoritățile trebuie să controleze cât mai bine și cât mai mult”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu în cadrul emisiunii ”După 20 de ani” de la Pro TV.

Irimescu a arătat că el a lansat avertizări publice privind pește cu viermi pe care România îl importă. ”Acest parazit, Anisakis, apare de obicei în Marea Nordului, de obicei apare în intestine. Dacă peștele nu e eviscerat imediat după capturare, riscul e ca viermele să migreze în mușchi. Am avut o discuție în 2004 cu importatori-exportatori pe aceasta tema, nefiind in UE am putut interzice legal introducerea in Romania a pestelui cu Anisakis. E un parazit foarte periculos, in Japonia, care consuma sushi anual sunt 3.000 de cetățeni operați pentru că perforează stomacul”, a mai precizat Achim Irimescu.

Articol relatat de portalul agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *