Una dintre cele mai importante cetăți medievale a fost redeschisă oficial

cetatea suceavei

Autoritățile din Suceava au redeschis, de ieri, oficial, Cetatea de Scaun și Muzeul de Istorie Suceava. Restaurarea cetății a costat în jur de 17 milioane de euro, iar pentru Muzeul de Istorie din Suceava a fost nevoie de aproximativ 12 milioane de euro. Pentru ambele proiecte s-au folosit fonduri europene.

În urma lucrărilor de reabilitare, s-a reușit refacerea unei părți din cetate, introducerea de instalaţii electrice, reţea de alimentare cu apă, hidranţi şi staţie de epurare, dar şi reabilitarea zonei de protecţie.

De asemenea, în perimetrul Cetăţii de Scaun a fost instalat un sistem de sunet şi lumini care proiectează umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomote specifice unei lupte, apoi umbre de gardieni şi zgomote care imită străjeri în mişcare.

Cetatea de Scaun a Sucevei apare pentru prima dată într-un document din 10 februarie 1388 al voievodului Petru al II-lea. În urma cercetărilor arheologice s-a ajuns la concluzia că au fost mai multe intervenții în ceea ce privește forma și structura cetății, iar construcția datează de pe vremea domniei lui Petru Mușat, care a construit-o pentru a-i servi ca reședință voievodală.

Domnitorul Ștefan cel Mare (1457 – 1504) a decis să întărească cetatea în fața atacurilor inamicilor Moldovei și a construit un zid care a înconjurat fortul asemenea unui inel.

Mai multe citiți pe greatnews.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *