Tratamente naturiste pentru stomatita aftoasă

afte-bucale

Stomatita aftoasă recurentă este o tulburare frecventă a mucoasei orale care afectează aproximativ 30% din populaţie. Studiile sugerează că femeile sunt mai frecvent afectate de această afecţiune decât bărbaţii, de asemenea, aceasta este mai des întâlnită la persoanele de culoare albă, la nefumători şi la cei sub 40 de ani.

Aftele încep ca niște porțiuni de piele de culoare roșie, cu formă ovală, care se inflamează și dezvoltă o pată albă sau gălbuie în mijloc. Din fericire, există foarte multe remedii naturiste pe care le putem folosi la domiciliu pentru a scăpa de aceste ulcerații dureroase și pisăloage, care pot crea un mare disconfort la mestecarea alimentelor.

1. Spray amorțitor

Uleiurile esențiale de mentă și eucalipt au proprietăți antiinflamatorii, și acționează totodată ca niște agenți antimicrobieni prin care reduc riscul de infecții. Mai mult, aceste uleiuri sunt astringente (strâng țesuturile din jurul rănii), calmante, și au un efect răcoritor prin care amorțesc terminațiile nervoase care produc durere. Aplicate local, aceste uleiuri ajută la reducerea umflăturii sau a acumulării de fluid.

Metodă:

Ai nevoie de 2 linguri de ulei de măsline (sau ulei de semințe de struguri), 10 picături de ulei esențial de mentă, 8 picături de ulei esențial de eucalipt și o sticlă mică cu pulverizator. Toarnă uleiul de măsline în sticlă, și adaugă cele 2 uleiuri esențiale. Închide, agită sticlă și aplică direct pe aftele bucale ori de câte ori vă deranjează durerea. Agită recipientul înainte de fiecare aplicare.

2. Ceai de mușețel

Mușețelul este o plantă care promovează relaxarea, induce somnul, ajută digestia și calmează crampele sau spasmele tractului digestiv. Un compus chimic numit bisabolol sau levomenol regăsit în mușețel are de asemenea proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, prin care poate reduce durerea aftelor bucale și grăbi procesul de vindecare a ulcerațiilor.

Metodă:

Ai nevoie de 1 pliculeț de ceai de mușețel sau 1 lingură de flori uscate, învelite într-o bucată de tifon și apă proaspătă. Pune mușețelul la înmuiat în apă (1 minut dacă folosești pliculeț, sau 3-4 minute dacă folosești plante proaspete). Aplică pliculețul sau tifonul direct pe afte și lasă plata să-și exercite efectul calmant timp de 5-10 minute. Fă acest lucru de 2 ori pe zi.

3. Salvie

Rudă cu menta, salvia este o plantă folosită de secole pentru sănătatea orală, în special pentru curățarea gurii și vindecarea ulcerațiilor dureroase.

Metodă:

Ai nevoie de o mână de salvie proaspătă, sau de 2 lingurițe de salvie uscată și de 1 pahar cu apă proaspătă. Dacă folosești plantă uscată, fierbe apa și pune planta la infuzat 10 minute. Folosește ceaiul rezultat la clătirea gurii, timp de 1 minut, apoi scuipați și clătiți cu apă rece curată. Dacă folosești salvie verde, pune planta la infuzat în apă timp de 24 de ore, apoi pune frunzele moi într-un blender pentru a obține o pastă. Aplică pasta direct pe afte și las-o să acționeze 5 minute, apoi clătește gura cu apă rece.

4. Ulei de cocos

Antiinflamator, antimicrobian și foarte gustos, uleiul de nucă de cocos este unul din cele mai eficiente remedii pentru afte bucale sau stomatita aftoasă.

Mai multe citiți pe lataifas.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *