Toamna se pun murăturile… cu SARE din Ucraina. Sarea românească neiodată e marfă rară!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru murături, românul nostru preferă sarea neiodată. Știe el de ce! Numai că un act normativ cu iz comunist, totalitarist, prevede „iodarea universală a sării de consum”. Acum răsare întrebarea: de unde știe statul că populația suferă de lipsă de iod? Ni s-a măsurat cumva tuturor nivelul de iod din organism?

 Cum de am rezistat atâtea mii de ani (până în 2002) în spațiul carpato-danubian, fără să consumăm sare iodată? Cum de n-a pierit poporul român, de la lipsa milenară de iod? Alta e problema: cineva a vrut să ne facă un „bine” cu forța. S-a legiferat mergându-se pe principiul totalitarist și liberticid: lăsați că știm noi ce-i mai bine pentru voi. Aveți, n-aveți nevoie, luați iod de aici. Ce dacă surplusul v-ar putea dăuna?!

Potrivit ziarului „România liberă”, un reprezentant al societății naționale a sării a sugerat, într-un răspuns formulat în scris, ca românii care nu mai găsesc sare neiodată în magazinele alimentare să se adreseze în acest scop… farmaciilor și magazinelor cu profil naturist. Acolo, la farmacie, sarea neiodată se vinde la pungi nu mai grele de o jumătate de kilogram. Deocamdată sarea de bucătărie poate fi cumpărată fără rețetă. Nu pentru multă vreme!

Râdem,  glumim, dar spre astfel de vremuri ne-ndreptăm, dacă nu ne vom trezi odată din somnul acela despre care vorbește imnul național. Mâine, poimâine ne vom pomeni că statul – tătucul autoritar al tuturor – ne va amenda fiindcă nu ne-am pus căciulițele pe cap, după ce temperatura de-afară a scăzut trei zile la rând sub 10 grade sau fiindcă am omis să ne luăm  micul dejun, format obligatoriu din grișuleț cu lapte. Cu adaos de sare iodată, bineînțeles.

În mod normal, alimentația ar trebui să fie o chestiune de opțiune personală. Vrei sare iodată? Cumpără-ți, nene, pentru tine, dar nu obliga un întreg popor s-o consume! Până ce legea va fi îndreptată (să nădăjduim că nu cu ciocanul și nici cu secera sau, cel mai grav, cu amândouă deodată), prin magazinele patriei noastre are să se vândă, ca pâinea caldă, sarea neiodată adusă din Ucraina. Sau din Ungaria. Halal legislație. În „țara sării” am ajuns să facem bătături în tălpi tot căutând prin magazine sarea grunjoasă, neiodată, din producția autohtonă.

Sursă: România liberă via cunoastelumea.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *