Țelina combate stresul, oboseala și obezitatea

Țelina este una din cele mai bune alimente pe care le putem include mai des în dieta noastră zilnică pentru a ne vindeca de stres și oboseală. În acest scop, puteți încerca rețeta prezentată mai jos.

Țelina calmează sistemul nervos

Această rădăcinoasă conține un compus chimic cu efecte calmante numit apigenină, folosit în mod tradițional ca remediu pentru anxietate și insomnie. Ftalidele sunt alți nutrienți din țelină care au efecte calmante asupra sistemului nervos central. Cumarina și apigenina împiedică producerea excesivă de hormoni de stres (cortizol și adrenalină), fapt care ajută de asemenea la calmarea sistemului nervos.

Țelina conține un număr impresionant de vitamine și minerale, în special vitaminele C și E, și doze mari de vitamine din complexul B, care au o importanță deosebită pentru nervi puternici, piele, unghii și păr sănătoase. Lipsa acestor vitamine din corp poate afecta starea mentală, favorizând apariția stresului și a depresiei. Rădăcina de țelină este o sursă foarte bună de minerale cu efecte calmante și reglatoare: potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, crom și iod.

Vin de țelină – rețetă

Un mod plăcut de a consuma țelina și a extrage maximul de beneficii este acest vin tonic, care se prepară foarte ușor acasă. Aveți nevoie de o rădăcină de țelină sănătoasă, un litru de vin natural (de țară) și puțină miere de albine.

Ingrediente necesare:

• 1 țelină mare
• 1 litru de vin alb
• 100 g de miere

Mod de preparare:

Țelina se curăță cu o periuță și se spală bine. Dacă nu sunteți siguri de proveniența țelinii, lăsați-o la înmuiat 20 de minute într-o soluție cu apă, oțet și bicarbonat, pentru a îndepărta pesticidele din coajă.

Se mărunțește apoi (manual, la robot sau se dă prin răzătoare), și se pune într-un borcan de sticlă. Se toarnă peste ea vinul și mierea de albine. Se închide ermetic și se lasă la macerat 48 de ore.

Se consumă în doze mici, câte 2-3 păhărele pe zi. Puteți folosi în acest sens un păhărel de țuică, de 30-50 ml.

Efecte terapeutice

Acest vin are un parfum deosebit, și o aromă asemănătoare cu cea a ananasului. Întărește tot organismul și combate stresul și oboseala.

Datorită efectelor diuretice puternice, rădăcina de țelină ajută la eliminarea excesului de apă din țesuturi, și susține procesul de pierdere în greutate. Din acest motiv, este recomandată în curele de slăbire și anti-obezitate.

Țelina are de asemenea efecte declorurante și depurative, prin care ajută în afecțiunile renale, precum litiază, colici nefritice, albuminurie și edeme cardio-renale, precum și în reumatism sau gută.

Trebuie să spunem de asemenea că țelina ajută și la scăderea glicemiei și a tensiunii arteriale, fiind de ajutor persoanelor care suferă de diabet sau afecțiuni cardiace (hipertensiune arterială).

Surse:

The Superpowers of Celery


„Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
http://www.about-herbs.eu/celery-is-not-only-a-natural-aphrodisiac.html

Articol relatat de portalul lataifas.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *