„Când vine vorba de utilizarea de suplimente de vitamine și minerale, în special suplimentele de calciu luate pentru sănătatea oaselor, mulți oameni cred că mai mult este întotdeauna mai bine. Însă, excesul de calciu sub formă de suplimente poate dăuna sistemului vascular şi inimii”, a declarat dr.Erin Michos de la Universitatea John Hopkins School of Medicine.

Cercetătorii au analizat datele obținute în urma testelor medicale a mai mult de 2.700 de adulți, pe o perioadă de 10 ani. Participanţii la studiu, cu vârste între 45 – 85 ani, au fost chestionați cu privire la dieta lor, cât și medicamentele și suplimentele luate zi de zi. Fiecărui subiect i s-a măsurat nivelul de calcifiere a arterelor, un factor major de risc cardiac.

S-a constatat că persoanele care au luat suplimente de calciu au avut o creștere semnificativă a riscului de acumulare de plăci arteriale şi de boli de inimă, comparativ cu persoanele care nu au luat suplimente.

Foarte multe persoane cu vârsta peste 60 de ani iau suplimente de calciu – fără supravegherea dozei sau recomandarea unui medic – deoarece cred că astfel pot reduce riscul de osteoporoză, avertizează cercetătorii americani.

Cu toate acestea, în timp ce suplimentele de calciu pot prezenta un risc pentru inimă, alimentele bogate în calciu (laptele și produsele lactate, broccoli, portocalele și leguminoasele) contribuie la protejarea inimii. Printre participanții cu cel mai mare aport alimentar de calciu – peste 1.022 miligrame pe zi – nu a existat nicio creștere a riscului relativ de a dezvolta boli de inimă pe parcursul perioadei de studiu de 10 ani.

„Pe baza acestor dovezi, putem spune pacienților noștri că nu pare a fi niciun rău în a urma o dietă sănătoasă care include alimente bogate în calciu și poate fi chiar benefic pentru inimă. Dar, pacienții ar trebui să discute cu medicul orice plan de a lua suplimente de calciu, pentru a alege o dozare corectă sau dacă chiar au nevoie de el.”, subliniază coordonatorul studiului, Erin Michos.

Studiul nu a putut dovedi că suplimentele contribuie la instalarea problemelor cardiace, dar autorii cred că descoperirea ar trebui să ne pună pe gânduri.

În studiul publicat în Journal of American Heart Association, cercetătorii avertizează că munca lor atestă o asociere între suplimente de calciu și ateroscleroza, dar adaugă o dovadă în plus la studiile anterioare că excesul de calciu sub formă de suplimente poate dăuna inimii și sistemului vascular.