Sparanghelul – hrana regilor

Sparanghelul este o plantă de cultură care face parte din familia liliaceelor, originară din America de Nord, dar s-a aclimatizat foarte bine și în Europa. Se cultivă și în România, dar în sere. Este o legumă fără frunze, pe care o găsim în trei culori – alb, verde și violet – și care trăiește între 10 și 20 de ani. Are un ­rizom puternic, pe care apar mugurii din care ies lăstari.

Pentru preparatele alimentare, din sparanghel se culeg lăstarii. Recoltarea acestuia se face primăvara, începând cu anul trei de vegetație. Sparanghelul este supranumit și hrana regilor. Este sărac în calorii, prezintă zero colesterol și este indicat de către nutriționiști în dieta persoanelor cu sindrom dislipidemic sau în dieta celor care vor să slăbească, informează ziarullumina.ro.

Sparanghelul este bogat în proteine, asparagină, lipide, hidrați de carbon, fitohormoni, enzime, glicozide steroidale, celuloză și săruri minerale, magneziu, calciu, potasiu, fier, fosfor, sodiu, sulf, vitamine, A, B1, B2, C,K, E etc. Sparanghelul are efect depurativ, este un bun drenor hepatic și biliar, fluidifică secrețiile bronșice, întărește sistemul imunitar, stimulează digestia și favorizează tranzitul intestinal. Este, de asemenea, diuretic, adjuvant în diferite cazuri de cancer, benefic în anorexie, astenie fizică și intelectuală, bronșite, afecțiuni biliare, afecțiuni cardiace, demineralizare, diabet, digestie lentă, convalescență, insuficiență hepatică și renală, litiază urinară, nevroză, palpitații, vâscozitate sangvinică.

Sparanghelul se consumă în supe, ciorbe, ca garnitură, în salate, sotat etc.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *