ȘOVÂRFUL (origanum vulgare) – veritabil antibiotic natural care crește imunitatea și energizează organismul
Cercetari efectuate in Marea Britanie au aratat ca extractele de sovarf (Origanum vulgare) sunt mult mai active contra stafilococilor decat orice antibiotic cunoscut in prezent. Asta in conditiile in care studiile au fost facute pe tulpini de stafilococi recoltate de la persoane cu infectii intraspitalicesti, tulpini care sunt cele mai rezistente la tratamentele cu antibiotice de sinteza.
Pentru ca mi se pare foarte important acest aspect, mai ales pentru ca aceste infectii sunt destul de frecvente in randul copiilor scolari, am sa pun aici reteta de infuzie combinată de sovarv indicata in acest caz, tocmai pentru a sublinia importanta ei!
Cum o prepari
Pune sase lingurite de pulbere la macerat pentru 8 ore in jumatate de litru de apa, dupa care filtrează, si pune deoparte lichidul obtinut. Ia planta ramasa dupa filtrare si opareste-o in jumatate de litru de apa apoi se las-o sa se raceasca si strecoară. In final se combina cele doua lidide si bea preparatul rezultat in 3-4 reprize, pe parcursul zilei.
Cura dureaza vreme de 15-30 de zile.
Cum il recunosti
Numele popular de sovarf vine din slava veche si inseamna „varf uscat ”. In prezent, numele oregano utilizat internaţional a luat incet incet locul vechii denumiri.
Romanii ii mai cunosc si ca (denumiri folosite mai mult regional): sovarv, savur, majoran, milot, stropan, busuioc-de-pădure, busuiocul-feciorilor, maghiran-salbatic, poala-Sfintei-Marii, budeana, dost, ferastau.
Sovarful este o planta perena, de pana la 20–80 cm inaltime, cu tulpina in patru muchii.
Frunzele sunt opuse, cu o lungime de 1–4 cm, scurt petiolate, de forma ovala, cu marginea intreaga sau usor dintata. Contin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizării drept condiment.
Florile sunt mov, rareori albe, lungi de 3–4 mm, si apar pe tepi. Ele sunt inconjurate de bractee cu marginea de culoare purpurie.
Planta infloreste incepand din iulie pana in august. Creste prin fanetele din regiunile de deal si de munte
Compozitie chimica
Plante contine uleiuri volatile (carvacrol, timol), taninuri, principii amare, antociani (peonidol, marvidol), flavone (apigenol, luteol, kempferol si glicozide ale acestora), acizi polifenolcarboxilici si derivati (acid cafeic, rosmarinic, clorogenic), compusi terpenici (acid ursolic, oleanolic), substante minerale.
Indicatii terapeutice si utilizari
Datorita componentilor sai (uleiuri volatile, tanin, antociani, flavones, substante minerale), sovarful poate indeplini rolul de:
- Antipastic asupra musculaturii netede
- Sedativ asupra sistemului nervos central
- Antiseptic
- Stomahic
- Carminativ
- Fluidifiant asupra secretiilor bronsice
Modalitati de folosire
1. infuzie: Este utila in caz de:
- Afectiuni stomacale (colitele de fermentatie, gastrospasmul, atonia gastrica, gastritele hipoacide, tulburarile intestinale, dizenteria, diareea)- (250 ml) se pun 2 lingurite de planta maruntita. Se acopera, se infuzeaza 10 minute, dupa care se strecoara. Inainte de fiecare masa, se iau 100 ml (4 linguri) de infuzie. * Colici renale. Doua lingurite de frunze uscate de Sovarf se oparesc in 500 ml de apa. Se beau trei cani de infuzie pe zi, inainte sau intre mese.
- Amigdalite, tuse, traheita. Patru lingurite de planta se pun in 250 ml apa rece. Se aduc pana la fierbere, apoi se mai tin pe foc mic timp de 10 minute. Se strecoara si se face gargara de 6 ori pe zi.
- Insomnie. Se infuzeaza 2 lingurite de planta in 200 ml apa clocotita, timp de 25-30 de minute. Se bea cate un pahar pe zi. Efectul creste, daca se spala si capul cu infuzie preparata dintr-o mana de Sovarf, la 3 l de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se reincalzeste usor.
- Fibrom uterin, premenopauza si chisturi ovariene. Amesteca doua linguri de planta uscata cu 300 ml de apa fierbinte si lasa la imfuzat timp de 15 minute, apoi se racesc la temperatura camerei, timp de 45 minute. Se bea lichidul cald, cate 150 ml, de doua ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.
2. Pulbere: se obtine prin macinarea partii aeriene a plantei
Mai multe citiți pe infuziedesanatate.ro