Semne ale carenței de fier

carente-de-fier

Deficienta de fier este una dintre cele mai intalnite deficiente din lumea moderna, iar femeile sunt printre cele aflate la cel mai mare risc.

Fierul este critic pentru producerea de hemoglobina, o proteina ce ajuta celulele rosii ale sangelui sa livreze oxigen peste tot in corp. Deci fara ea, totul sufera – si poate duce la anemie.

Verifica aceste simptome ale deficientei de fier si, daca le ai, solicita un test de feritina, care masoara nivelul de stocare al fierului din corpul tau.

Esti epuizata

Cel mai comun simptom al deficientei de fier este posibil sa fie si cel mai greu de detectat. “Femeile sunt asa de obisnuite sa aiba vieti frenetice si sa se simta obosite”, spune Nancy Berliner, doctor in medicina, editor adjunct al revistei Blood/Sangele, jurnalul Societatii Americane de Hematologie. “Ele adesea resping faptul de a fi obosite ca fiind parte a vietii”. Totusi deficienta de fier face ca tot mai putin oxigen sa ajunga la tesuturi, astfel incat corpul este lipsit de energia de care are nevoie.

Daca oboseala ta “normala” este cuplata cu senzatia de a fi slabita, iritabila sau incapabila de a te concentra, fierul (sau lipsa acestuia) ar putea avea ceva de-a face cu asta. La urma urmei, exista un motiv pentru care despre oamenii a caror deficienta de fier progreseaza pana la anemie se spune ca au “sangele obosit”.

Esti palida

Exista un motiv pentru care cuvintele “palida” si “bolnavicioasa” sunt adesea utilizate unul in locul celuilalt. Hemoglobina confera sangelui culoarea lui rosie si astfel, pielii tale nuanta rozalie. Asta inseamna ca nivelele scazute ale proteinei pot sa iti retraga culoarea direct din pielea ta, spune Moritz. Daca ai o nuanta deschisa a pielii, acest lucru este destul de usor de detectat. Nu conteaza totusi culoarea pielii, daca interiorul buzelor, gingiilor si al pleoapelor sunt mai putin rosii decat in mod obisnuit; atunci continutul scazut de fier ar putea fi de vina pentru asta.

Ai dificultati de respiratie

Nu conteaza cat de adanc inspiri, daca nivelul oxigenului tau este mic, te vei simti lipsita de aer, explica Berliner. Daca observi ca ai dificultati de respiratie facand lucruri care de obicei le faci fara probleme – fie ca este vorba de urcatul scarilor sau exercitiile tale fizice obisnuite – s-ar putea sa fie de vina deficienta de fier.

Inima iti bate tare

O inima suprasolicitata poate ajunge sa sufere de aritmie (ritm cardiac neregulat), murmur cardiac, largirea inimii si chiar insuficienta cardiaca.  Pentru ca lucrurile sa devina asa de rele, probabil trebuie sa suferi de anemie datorata deficientei de fier pentru destul de mult timp, sugereaza o trecere in revista a problemei facuta in Texas Heart Institute Journal/Jurnalul Institutului Cardiac din Texas. Totusi daca stii ca ai probleme cu inima, este important sa iti verifici nivelul sangelui pentru ca deficienta de fier sa nu inrautateasca problemele cardiace deja existente.

Ai sindromul picioarelor agitate/nelinistite

Nu te poti opri din foit/framantari? Circa 15% dintre oamenii cu sindromul picioarelor agitate/nelinistite au deficienta de fier, potrivit John Hopkins Medicine. Cu cat este mai mic nivelul de fier, cu atat sunt mai grave simptomele.

Mai multe citiți pe viataverdeviu.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *