Semințele de susan și puterea lor curativă

Multe tratamente naturiste folosesc semințele de susan ca element de bază în tratarea și prevenirea multor boli. O cană de semințe de susan nedecorticate și neprăjite conțin mai mult calciu decât o cană de lapte. În plus, aceste semințe plăcute la gust conțin mai multe proteine decât carnea.

Datorită acestor proprietăți nutritive, susanul este cosiderat un medicament natural, ocupând un loc de frunte în cele mai eficiente tratamente naturiste.

Istoria susanului ca medicament începe cu 3 600 de ani în urmă, în timpurile Egiptului antic, listat în papirusurile vremii ca un medicament favorit. De asemenea, femeile din străvechiul Babilon foloseau un amestec de miere și semințe de susan (halva) pentru a prelungi tinerețea și frumusețea, iar soldații romani mâncau amestecul pentru forță și energie.
Susanul este o plantă din familia Pedaliaceae, cu flori de culoare albă, cu nuanțe de albastru ce se cultivă în India, Birmania și China, în Grecia și sudul Italiei.

Compoziția acestor semințe cu importanță terapeutică este de 5% apă, 50% grăsimi, 25% carbohidrați și restul de 20% de proteine. Printre mineralele prezente în semințele de susan enumerăm: calciu, fosfor, zinc, seleniu, potasiu, cupru și magneziu și vitaminele: B (B1, B2, B3, B5, B6),vitamina A, vitamina E, zinc, mangan, cupru și triptofan.
Semințele de susan conțin acid oleic și acid linoleic (omega 3), doi compuși cu proprietăți de protecție a inimii și a sistemului cardiovascular.

Semințele de susan acționează benefic în prevenirea și tratarea multor afecțiuni, printre care:

1. Bolile de inimă

Datorită conținutului ridicat de grăsimi mononesaturate, semințele de susan scad nivelul de colesterol rău LDL și îți curață vasele de sânge de sedimentele grase. Astfel, inima ta va fi protejată de boli precum ateroscleroza, iar circulația sângelui va fi îmbunatățită. Semințele de susan reglează tensiunea arterială, care la rândul ei poate provoca diverse boli cardiovasculare complicate.

2. Previn cancerul

Studiile arată ca semințele de susan conțin antioxidanți puternici, care îți păstrează pielea tânară și frumoasă, dar în același timp pot preveni anumite tipuri de cancer. Ingredientele minune din semințele de susan sunt lignanii, compuși care au proprietatea de a scădea riscul de cancer la sân sau cancer de colon.

3. Mențin sănătatea sistemului osos

S-a dovedit că zincul stimulează creșterea densității minerale a oaselor și ajută la sănătatea sistemului osos. Un studiu recent a demonstrat o corelație directă între deficiența de zinc și osteoporoza din zona soldului și a coloanei vertebrale. În plus, semințele de susan reprezintă o importantă sursă de calciu – un mineral cunoscut pentru faptul că este esențial pentru sănătatea oaselor și prevenirea afecțiunilor sistemului osos.

4. Previn artrita reumatoidă

Artrita reumatodidă este o afecțiune care se manifestă la nivelul articulațiilor. În general, această boală apare după vârsta de 40 de ani, însă nu trebuie să aștepți până atunci pentru a o preveni. Începe să consumi în mod regulat semințe de susan, întrucât conțin cupru, un microelement care acționează ca un antiinflamator și păstrează sănătatea articulațiilor.

5. Previn cataracta

Cataracta este una dintre cele mai periculoase boli oftalmologice, însă dacă îți faci un obicei din a consuma semințe de susan, ai șanse mari să previi această afecțiune, întrucât semințele conțin vitamina E, substanță care păstrează sănătatea ochilor tăi.

6. Protejează împotriva radiațiilor

Sesamolul protejează împotriva efectelor provocate de radiații. Mai mult, s-a dovedit că sesamolul poate prelungi viața la șoarecii suspuși radiațiilor, în parte prin prevenirea deteriorării intestinelor și splinei.

7. Înlătură depresia

Susanolul, lignanul din susan, s-a dovedit a exercita un efect similar unui antidepresiv la disperarea comportamentală de la șoarecii stresați cronic, în mod specific prin modularea stresului oxidativ-nitrosativ și a inflamării.

8. Previn diabetul

Datorită magneziului și altor elemente nutritive, susanul, și mai ales uleiul de susan, s-a demonstrat că este eficient în combaterea diabetului. Cercetările au concluzionat că înlocuirea uleiului comestibil clasic cu cel de susan ajută în cazul diabeticilor hipertensivi.

9. Ajută la regenerarea pielii

Consumați semințe de susan pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă. Susanul este plin de zinc, un mineral esențial pentru producerea colagenului, care dă pielii elasticitate. Zincul ajută, de asemenea, la refacerea țesuturilor deteriorate din organism. Uleiul de susan este de asemenea cunoscut ca un calmant pentru arsurile de pe piele.

Sursa: antenasatelor.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *