Secretele nebănuite ale vinului, dezvăluite de unul dintre somelierii de top ai Clujului

Care dintre noi n-a spus vreodată “azi am chef să beau un vin bun, am unul vechi, e perfect” sau “am băut un vin prost că mă doare tare capul” ori “îmi fac eu vinul meu, din strugurii mei; ceva mai sănătos de atât nu există”?! Oricât de incredibil ar părea, toate acestea nu sunt decât niște mituri! Ba mai mult, vinul scump nu este neapărat cel mai bun iar carnea alba poate fi servită și cu vin roșu, dacă are o garnitură sau un sos roșu. Toate aceste secrete aproape neștiute de necunoscători le-a dezvăluit, pentru Vocea Transilvaniei, Radu Ilea, poate cel mai cunoscut somelier al Clujului, un om extrem de pasionat de meseria pe care o practică.

Radu Ilea, somelier și manager

Radu este cunoscut și ca managerul unui local frecventat și îndrăgit de clujeni: Maimuța Plângătoare. A început să lucreze în 2002 ca practicant, după terminarea stagiului militar, în 2006, a urmat cursuri de șef de sală la București, fiind pasionat de meserie și, în 2009, a făcut și cursul de somelier.

“Asta m-a atras foarte, foarte mult pentru că lumea vinului era chiar la început și foartă multă lume nu avea multe cunoștințe. Nici noi nu am știut până nu am învățat. Pe vremea aceea, vinul sec nici nu se prea consuma. Ideea noastră, scopul nostru era acela ca, după terminarea cursului, era de a educa consumatorii. Până la urmă, aceasta este și menirea celor din restaurante. Noi suntem o breaslă care are și această menire. În definitiv, îmi place foarte mult această meserie, nu mă pot sătura de ea”, a declarat Radu Ilea.

În Cluj-Napoca sunt peste 90 de somelieri, însă puțini dintre aceștia pot cu adevărat să practice această meserie și să participe la degustări de vinuri, spune expertul.

Somelierul, spune Radu, face legătura dintre cramă și vin, dintre producătorul de vin și client. Pe lângă toate astea, somelierul se ocupă și de servirea altor preparate sau băuturi.

Vinul, între poveste și adevăr, mituri și realități

“Povestea” vinului atrage multe mituri. Printre cele mai cunoscute și răspândite este acela că vinul vechi este cel mai bun. Nimic mai fals!

“Vinurile din ’80 sau chiar mai vechi de atât eu nu le mai recomand. Este de preferat ca acestea să rămână pentru “tezaur”, căci sunt vinuri moarte. Vinurile au un mod de viață, la fel ca și oamenii: se nasc, se maturizează, îmbătrânesc și mor. Vinul vechi e mai greu de păstrat în România”, a precizat somelierul pentru Vocea Transilvaniei.

În țările cu istorie a vinului, precum Franța, Italia, Portugalia, vinul este supus, după 20 de ani, la procedeul de “redopuire”, la care se apelează pentru a evita oxidarea băuturii și pentru a putea fi păstrată un timp mai îndelungat. Licoarea bahică este dusă la producător, i se scoare dopul, este gustat și i se pune un alt dop. Este un procedeu destul de costisitor, este nevoie de prezența a cinci martori: primarul, notarul, etnologul, un martor și proprietarul. După redopuire valoarea vinului crește cu cel puțin 20 – 30%. În România acest procedeu nu se folosește, ci se preferă acoperirea cu ceară a dopului. Dacă sticla nu are dop de plută nu poate trăi 70 de ani pentru că, fiind ținut la orizontală, vinul începe să pătrundă prin dop în jur de 0,054 cm în doi ani, iar după 20 de ani acest lucru începe să se întâmple.

Vinurile care sunt pregătite pentru păstrare sunt, de obicei, cele dulci, demidulci sau licoroase, care au foarte mult rest de zahăr pentru că acesta este un foarte bun conservant, care îi “prelungește” viața. Este bine de știut faptul că vinurile seci nu trăiesc mai mult de 5 – 6 ani.

“Lumea însă s-a schimbat foarte mult, iar producătorii s-au adaptat și țin foarte mult cont de vinurile proaspete, care ar trebui băute în 1 – 2 ani. De aceea, au apărut și acele dopuri cu filet din silicon sau din sticlă, pentru că nu rentează achiziționarea plutei care este foarte scumpă, iar 6% din producția mondială are defect de dop. La dopurile din silicon și sticlă, vinul nu îmbătrânește, nu se învechește, nu își schimbă gustul sau culoarea. Așadar, pot fi cumpărate fără reținere pentru că nu este un lucru rău”, a explicat Radu.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *