Roșia sălbatică, o capcană bio pentru gândacul de Colorado

rosie-salbatica

Gândacul de Colorado este cu siguranță un ”inamic” de temut pentru grădinari mai ales că acest dăunător nu se mulțumește doar cu frunzele plantelor, ci atacă și fructele acestora. Aceste insecte atacă în special legume precum cartofii, roșiile, vinetele sau flori, ca petuniile. Din fericire există plante care îi pune pe fugă fără ca grădinarul să fie nevoit să apeleze la soluții chimice!

Una dintre cele mai temute plante pentru Gândacul de Colorado este roșia sălbatică! Dar nu pentru că are vreun miros specific care îl respinge ci, din contră, îl atrage și îl ține ”captiv” astfel încât să nu mai atace restul legumelor. Curios este faptul că insecta nu mănâncă din plantă ci pur și simplu este extrem de atras de ea.

Așa că indicat este ca pe lângă rândul obișnuit de roșii să plantați și unul de roșii sălbatice sau să protejați, ca un mic gard, în jurul culturii de roșii. Planta poate fi folosită și ca separator între straturile de legume sau ca gard viu pentru că fiind plina de țepi nu trece mai nimic pe acolo. În afară de asta e spectaculoasă ca plantă înflorită iar ca rezistență la boli și dăunători e imbatabilă.

Ce plante mai opresc invazia Gândacilor de Colorado:  

  • hrean
  • coriandru
  • vetrice
  • gălbenele

Daca dăunătorii reușesc să se infiltreze în grădina ta, iată 3 metode prin care poți scăpa de ei:

-Control manual: dacă nu ai o grădina foarte mare, verifică fiecare plantă în parte și strivește fiecare gândac de Colorado (inclusiv ouale și larvele);

-Gărgărițe: acestea se înfruptă cu poftă din larvele gândacilor de Colorado, de aceea ai putea plasa în grădină plante care atrag aceste insecte (de pilda: gălbenele, vetrice, chimen și marar);

-Pământ de diatomee: o metoda non-toxică de a ține sub control gândacii de Colorado este aceea de a presara diatomit pe fruze si pe solul din jurul plantelor; repeta procedura dupa fiecare ploaie.

Mai multe citiți pe agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *