Rețetă pentru întărirea sănătății: suc de lămâie cu polen

polen-cu-suc-de-lamaie

Polenul este unul din cele mai hrănitoare alimente din lume, de aceea este bine ca în fiecare casă să se găsească un borcănel cu granule de polen. Cel mai bun este polenul crud, care se poate procura de la magazinele apicole sau naturiste.

Nimeni nu trebuie să se lipsească de beneficiile acestui produs apicol uimitor. Pe lângă faptul că aduce un aport extraordinar de nutrienți organismului, polenul ajută la întărirea imunității și la prevenirea bolilor.

Crește energia și rezistența fizică, înlătură stările de oboseală, ajută la eliminarea toxinelor din corp și la pierderea în greutate. Ajută la scăderea colesterolului, combate diabetul și tonifică sistemul cardiovascular.

Polenul de albine are proprietăți antibiotice, prin care combate infecțiile bacteriene. Este antioxidant, antiinflamator și antitumoral. În plus, încetinește procesul de îmbătrânire și susține longevitatea.

Poate fi folosit cu succes și de către cei predispuși la depresie, astenie, nevroze sau insomnie.

Cum se administrează corect polenul

Datorită faptului că este foarte bun la gust și aromat, polenul se poate consuma ca atare. Experții susțin însă că este mai bine să-l dizolvăm înainte, în apă, suc de lămâie, suc de cătină sau alt suc de fructe, iaurt, lapte, borș, ceai rece sau alte lichide sau preparate reci, nu fierbinți.

Nutrienții pe care îi conține se asimilează complet dacă granulele sunt lăsate întâi la dizolvat, și dacă se consumă în timpul mesei, mai ales împreună cu fructe sau cereale (deoarece acestea sunt bogate în fibre, care ajută sistemul digestiv și flora intestinală).

Iată o rețetă simplă: puneți 1 linguriță de polen într-un pahar cu 100 ml de apă, și adăugați 1-2 lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors. Așteptați 20 de minute, amestecați și beți.

Puteți adăuga și puțină miere de albine, pentru a fi mai ușor de consumat, sau puțin suc de portocale.

Doza recomandată de polen

• copii sub 1 an – 2-5 g de polen pe zi
• copii 1-10 ani – 5-10 g de polen pe zi
• copii peste 10 ani și adulți– 10-30 g de polen pe zi

Dacă se administrează într-o singură doză, aceasta trebuie luată dimineața.

Dacă doriți să folosiți polenul ca tonic pentru perioadele de suprasolicitare fizică sau psihică, convalescență, slăbiciune sau deficite nutriționale, doza poate fi mărită la 50-100 g de polen pe zi.

Polenul crud trebuie păstrat la congelator (nu îngheață). Se scoate doar o cantitate mică, necesară consumului imediat.

Precauții

Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la polen sau la alte produse apicole. Pentru a face un test, luați o granulă de polen pe vârful limbii și așteptați câteva minute. Dacă apar senzații de mâncărime a ochilor, a nasului sau a gâtului, dacă începe să vă curgă nasul sau să simțiți dificultăți respiratorii, sau dacă observați simptome la nivelul pielii, înseamnă că aveți alergi la polen. Dacă nu apare nici o reacție alergică, începeți cu o doză mică pe zi, și consumați polenul în timpul mesei.

Cereți sfatul medicului înainte de a introduce acest super-aliment în dieta zilnică, mai ales dacă urmați un tratament cu medicamente sau dacă suferiți de o boală cronică.

Articol relatat de portalul lataifas.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *