Praful din locuinţă conţine substanţe toxice. La ce pericol ne expunem zi de zi

praf-din-locuinta

Zece substanţe chimice care pot face rău oamenilor au fost identificate în mai mult de 90% dintre mostrele de praf luate din locuinţele oamenilor în cadrul unui studiu, potrivit Time, preluat de gandul.info.

Cercetarea, publicată în revista Environmental Science and Technology, se adaugă unui număr consistent de date care evidenţiază pericolele expunerii oamenilor la o serie de chimicale, mai ales în ţările dezvoltate. Aceste substanţe provin de la o serie diversă de obiecte din locuinţele noastre, incluzând aici jucăriile, cosmeticele, vesela şi chiar mobila sau produsele de curăţare.

O clasă de substanţe chimice cunoscută sub numele de ftalaţi este prezentă în concentraţiile cele mai ridicate, potrivit rezultatelor publicate de oamenii de ştiinţe.

De asemenea, ftalaţii sunt recunoscuţi ca fiind printre cele mai dăunătoare substanţe. Expunerea la aceste substanţe poarte opri funcţionarea sistemului endocrin, conducând la probleme respiratorii sau scăderea IQ-ului, după cum susţin cercetătorii.

Chimicalele cu un conţinut ridicat de fluor reprezintă o altă clasă de chimicale care se găsesc în praful din locuinţa noastră şi sunt strâns legate de apariţia bolilor de rinichi sau a cancerului testicular. Compusul se găseşte în aproape orice, de la telefoanele mobile la cutiile de pizza, potrivit studiului.

Cercetătorii din spatele acestui studiu amplu au făcut un apel la producători să înlocuiască aceste chimicale componente ale produselor lor cu alternative care nu fac atât rău organismului. Totuşi, aceştia susţin că este dificil să facă o asemenea schimbare imediat şi că procesul este foarte anevoios.

Studiul apare după ce oamenii de ştiinţă s-au convins din ce în ce mai mult că expunerea noastră chiar şi la cantităţi foarte mici din aceste substanţe toxice poate dăuna sănătăţii.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *