Portocalele – cele mai accesibile „medicamente” în sezonul rece

Portocalul este un arbore nu foarte înalt, care atinge 9-10 metri înălțime, cu frunze mereu verzi, ce crește în zonele cu ierni blânde și temperaturi pozitive. După unii cercetători, el ar proveni, alături de lămâi, din enigmatica Indie, unde ar fi fost domesticit cu peste 5000 de ani în urmă. Alții consideră că țara de origine a portocalului ar fi China, unde a fost mai întâi folosit ca plantă medicinală și aromatică și abia mai târziu ca aliment.

În Europa occidentală cultura portocalului este de dată relativ recentă, fiind cultivat abia după anul 1600, pe scară mai largă în Spania, în Italia și în sudul Franței. În zilele noastre, portocalul este întâlnit în toate zonele tropicale și subtropicale, fiind unul dintre cei mai răspândiţi pomi fructiferi de pe planetă.

O farmacie într-un fruct

Portocala este alcătuită în proporție de peste 90% din apă, la care se adaugă zaharurile ușor asimilabile și o serie de acizi organici (care-i dau gustul acrișor), precum și o listă impresionantă de vitamine și de oligoelemente. Dintre vitamine, le menționăm pe cele din complexul B, vitamina A și vitamina C, care nu se găsesc în porporții foarte mari în portocale, în comparație cu anumite legume sau cereale, dar în schimb au o proprietate extrem de importantă: sunt foarte ușor asimilabile de organismul uman.

Stratul de coajă albă al portocalelor este amar și conține așa-numitele flavonoide, substanțe cu efecte terapeutice remarcabile asupra organismului, care, între altele, stimulează activitatea vezicii biliare și a pancreasului, combat febra, amplifică imunitatea, distrug unele bacterii. Stratul de coajă portocalie al fructului conține un ulei volatil care este responsabil de mireasma atât de plăcută a portocalelor și care are și el proprietăți medicinale deosebite, pe care le vom detalia.

Fără a exagera, avem de-a face cu o întreagă farmacie într-un fruct, farmacie pe care trebuie să învățăm să o folosim.

Administrarea portocalelor

Fructul ca atare.

Se consumă după decojire, însă nu trebuie îndepărtată prea mult din pielița albă care învelește fructul. Deși nu este foarte agreabilă la vedere și la gust, este foarte sănătoasă pentru organism. Doza zilnică de portocale pentru a obține efecte terapeutice este de minimum un kilogram, iar o cură de portocale este bine să dureze 3 săptămâni, cu 7-10 zile de pauză, după care se poate relua.

Sucul proaspăt.

Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de portocale trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult două ore înainte de a fi băut, dacă se păstrează la temperatura camerei, și cu 18 ore înainte de a fi băut, dacă se păstrează la frigider. Eficiența maximă se obține dacă este administrat pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.

Decoctul de portocală

Pentru obținerea sa, pot fi folosite doar fructele din agricultura biologică, care nu au tratată coaja cu substanțe conservante, dăunătoare pentru sănătate. Patru portocale, cu tot cu coajă, se spală foarte bine și apoi se taie mărunt, punându-se la macerat în jumătate de litru de apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Maceratul obținut se pune deoparte, iar portocalele se pun la fiert în alți 500 ml de apă, lăsându-se să mijotească la foc mic, vreme de 3-5 minute, după care se lasă la răcit, la temperatura camerei, și se strecoară. Din preparatul amărui-acrișor care rezultă din combinarea celor două extracte se beau 2-3 pahare pe parcursul unei zile, în cure de 2-6 săptămâni.

Uleiul de coajă de portocală.

Se obține doar pe cale industrială, prin distilare sau prin presare. Se găsește în farmaciile și magazinele naturiste. Înainte de a-l administra intern, întrebați farmacistul dacă este pentru uz medicinal, întrucât există multe produse sintetice sau semi­sintetice cu miros identic cu cel al portocalei, care sunt folosite pentru aromatizări și sunt extrem de toxice. Se iau câte 4-6 picături de ulei de portocale de trei ori pe zi, cu miere, în cure de 3-6 săptămâni, cu 2 săptămâni de pauză.

Boli ce pot fi prevenite și vindecate cu ajutorul portocalelor

Litiaza renală (pietrele la rinichi) – un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi (oxalații și urații), care sunt dizolvate de acidul citric și de alte substanțe conținute în portocală (este mai eficientă, în acest sens, decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grepfruitul). Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic jumătate de litru – un litru de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.

Constipația – un remediu simplu este consumarea a 2-3 portocale înainte de fiecare masă, pentru accelerarea tranzitului intestinal și pentru stimularea activității enzimatice la nivelul intestinului. Suplimentar, se poate bea între mese câte un pahar de decoct de portocale, care îmbunătățește și peristaltismul tubului digestiv, fiind indicat în constipația atonă.

Avitaminoza – Chiar dacă vitamina A, vitamina C și vitaminele din complexul B sunt într-o concentrație nu foarte mare în portocale, criteriul principal în utilizarea terapeutică a acestor fructe este faptul că aceste substanțe nutritive sunt absorbite cu o mult mai mare eficiență din portocale decât din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 3-4 portocale pe zi este extrem de sănătoasă pentru organism, compensând deficitul de vitamine și combătând eficient și alte probleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic și psihic etc.

Indigestia – un „truc“ foarte la îndemână și care nu o dată și-a dovedit eficiența este consumarea, după masă, în locul desertului, a 1-2 portocale acrișoare, care vor fi un excelent catalizator al digestiei. Mecanismul prin care se stimulează digestia, prin ingerarea imediat după masă a acestor fructe, nu este deocamdată clarificat, multe teorii (mai ales ale unor curente naturiste) spunând că fructele după masă mai degrabă încurcă digestia. Portocalele nu respectă deloc regulile acestea, și chiar au efect puternic de stimulare a secrețiilor gastro-intestinale, salvându-i pe cei cu probleme de digestie. lIschemia cardiacă, ateroscleroza – simplul consum al unui pahar de suc de portocale pe zi reduce riscul infarctului cu circa 25%, în vreme ce sucul altor fructe și legume îl reduc doar în proporții variind între 2 și 19%. S-a demonstrat că sucul de portocale are efecte de creștere a așa-numitului colesterol „bun“ – HDL, simultan cu scăderea celui „rău“ – LDL. Pectinele din citrice sunt fibre alimentare foarte valoroase pentru activitatea cardiacă, care, pe lângă faptul că reglează colesterolul și normalizează nivelul glucozei din sânge, ajută la îmbunătățirea irigării cu sânge a mușchiului cardiac. Citricele sunt bogate și în acid folic natural, ceea ce reduce riscul apariției aritmiei cardiace, a atero­sclerozei și a ischemiei cardiace.

Prevenirea cancerului – cei care folosesc dieta mediteraneană au o incidență mult mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas, de colon, de rect. Or, citricele reprezintă un ingredient important al dietei mediteraneene. Pornind de la aceste observații, cercetătorii au descoperit numeroase substanțe anticancerigene în portocale și în citrice care au confirmat observațiile ce țin de dieta mediteraneană. S-a constatat că există o proporție inversă între consumul de vitamina C, existentă în cantități însemnate în lămâi și în portocale, și apariția cancerului de stomac, de esofag și al cavității bucale. Tot vitamina C are efecte de protecție contra efectelor nocive ale unor chimicale cancerigene, cum sunt nitrozaminele. Agenții anticanceroși din portocale se pare că acționează cel mai eficient atunci când se consumă fructul proaspăt, și nu extractele, mai mult sau mai puțin „naturale“ din citrice. Concluzia este simplă: consumați măcar 1-2 portocale pe zi, pentru a ține la distanță boala secolului.

Tromboflebita – se consumă zilnic câte trei sferturi de litru de suc proaspăt de portocale, amestecat cu maceratul obținut prin punerea cojilor de la patru portocale într-o cană (250 ml) apă călduță vreme de 4-6 ore. Acest preparat are puternice efecte antiinflamatoare venoase și previne formarea trombilor, ajutând la dizolvarea celor existenți. O cură durează zece zile și va fi urmată de minimum 7 zile de pauză, după care se poate relua.

Durerile de cap – se consumă un litru de decoct de portocale pe parcursul zilei. Acest preparat amar-acrișor stimulează vărsarea bilei în duoden, fiind eficientă în combaterea migrenelor biliare. De asemenea, îmbunătățește irigarea cu sânge a creierului și acționează direct la nivelul sistemului nervos central, reducând senzația de durere.

Precauții la tratamentul cu portocale

Pentru preparatele în care se recomandă folosirea cojii de portocale este bine să vă asigurați că acestea nu au fost tratate chimic în scopul conservării sau pentru colorarea lor. De regulă, substanțele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase și lasă pe un șervețel urme roșietic-portocalii, iar în cazul substanțelor de conservare e posibil ca acestea să fie gălbui-cenușii sau chiar incolore. Directivele UE cer ca pe ambalajul fructelor să se scrie explicit dacă au fost sau nu tratate chimic și dacă da, cu ce substanțe, însă deocamdată aceste directive nu sunt puse în practică de către majoritatea comercianților din România. Dacă aveți dubii asupra „curățeniei“ acestei coji, atunci este mai bine să nu o folosiți.

Mai multe citiți aici

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *