Nu ignoraţi dudele – sunt o raritate în lumea plantelor. Iată care sunt beneficiile!

dude

Dudele sau agudele, fructe de culoare mov, roşie, negru sau albă, au beneficii nebănuite pentru sănătate: micşorează timpul de vindecare al multor boli, stimulează imunitatea şi reduc nivelul colesterolului.

Fructe aparent banale, care cresc în copacii de margini de drum, dudele sunt o sursă bogată de proteine vegetale – o raritate în lumea plantelor.

În scop terapeutic, de la dud se folosesc atât fructele, frunzele, crenguţele, scoarţa, cât şi rădăcinile.

Doza terapeutică

Sezonul dudelor negre (cu gustul cel mai puternic şi bogate în resveratrol) durează din luna iunie/iulie până în luna august, în timp ce fructele albe şi roşii sunt disponibile încă de la sfârşitul primăverii, în funcţie de zona cultivării lor.

Pentru a beneficia de efectele pozitive asupra sănătăţii, doza zilnică recomandată este de 300 – 400 gr. de dude negre şi albe, coapte bine, pe o perioadă de minimum 3 săptămâni.

Bogăţie de vitamine

Vitamina C din compoziţia dudelor întăreşte sistemul imunitar, prevenind răcelile şi infecţiile. Vitaminele A şi E menţin sănătatea ochilor, în timp ce vitamina B2 ajută la echilibrarea acidităţii şi transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie.

Pe de altă parte, vitamina K scade riscul de atac de cord, reduce riscul de menstruaţii abundente şi dureroase, împiedică formarea pietrelor la rinichi, combate stările de greaţă şi de vomă, previne osteoporoza şi artrita (şi alte afecţiuni ale oaselor), favorizând refacerea epidermei după intervenţiile chirurgicale.

Bogăţie de minerale

Dudele sunt foarte bogate şi în minerale. Fierul din fructe, spre exemplu, ajută la detoxifierea sângelui, prevenind anemiile şi menţinând sănătatea ficatului. Magneziul împiedică formarea de calculi, participând la absorbţia şi metabolizarea calciului.

Dudele mai conţin mangan, un mineral cu efecte benefice asupra memoriei,  ce înlătură, de asemenea, starea de oboseală. Potasiul ajută la buna funcţionare a muşchiului cardiac, în timp ce fosforul împreună cu calciul joacă un rol important în sănătatea oaselor, dinţilor şi în producerea de energie.

Combat afecţiunile cardiace şi dereglările de tensiune

Consumul fără restricţii a fructelor negre şi albe pe timp de vară ajută la reglarea tensiunii sanguine.

În urma unui studiu realizat de cercetătorii ucrainieni, asupra bolnavilor cu miocardiodistrofie şi malformaţie cardiacă, s-a ajuns la concluzia că prin consumul a câte 300 – 400 gr. de fructe de dud coapte bine, negre, de 4 – 5 ori pe zi, timp de 3 săptămâni, se îmbunătăţeşte ritmul bătăilor de inimă, diminuându-se durerile şi sufocarea.

Indicate în hipertensiune şi dureri de inimă

Consumul de dude are efecte uimitoare în bolile cardiovasculare şi hipertensiune arterială, reducând atât simptomele, car şi riscurile acestor afecţiuni.

La nivelul vaselor şi inimii, dudele reduc stresul oxidativ (factor de risc pentru ateroscleroză şi hipertensiune arterială), riscul de accidente vasculare şi infarct.

Totodată, reduc grăsimile rele din sânge (principala cauză a formării plăcilor de aterom), reduc glicemia (diabetul favorizează bolile cardiovasculare) şi reglează funcţiile rinichiului (organ implicat în unele cauze ale hipertensiunii arteriale).

Scad colesterolul şi tratează ficatul gras

Consumul regulat de dude scade grăsimile şi colesterolul din sânge, fiind recomandate în tratarea ficatului gras.

Cercetările au indicat că antocianii pe care dudele îi conţin inhibă acidul oleic răspunzător de inducerea acumulării grăsimilor în organism prin scăderea lipolizei – proces de ardere a grăsimilor.

Conţinutul de fier din fructe ajută la detoxifierea sângelui, previne anemiile şi este benefic pentru menţinerea sănătăţii ficatului. Specialiştii le recomandă cu încredere în dieta persoanelor cu ficat gras.

Au efecte antiinflamatorii

Dudele conţin resveratrol, cel mai puternic antioxidant din natură. Acest colorant polifenolic este o substanţă cu un puternic efect antiinflamator şi antibacterian.

De asemenea, dudele îşi exercită efectele antiinflamatorii prin inhibarea migrării leucocitelor care susţin inflamaţia într-un focar.

Deşi procesul inflamator face parte din mecanismul natural de apărare al organismului, în inflamațiile cronice acest proces devine destructiv. În compoziţia dudelor se regăseşte şi antocianină, un pigment cu valenţe antioxidante care protejează organismul împotriva afecţiunilor neurologice sau a bolilor inflamatorii.

Previn anemia

Dudele sunt fructe excelente pentru sănătatea organismului.

Ele previn anemia, fiind la fel de bogate în fier ca şi carnea – conţin 1,85 mg. de fier la 100 de grame, ceea ce înseamnă 23% din porţia recomandată zilnic, la fel ca şi o porţie de friptură.

Combat constipaţia

Dudele de culoare închisă sunt considerate un laxativ natural cu efect benefic în combaterea constipaţie.

Pentru a înlătura această problemă, se recomandă consumul a 100 – 150 gr. dude de culoare închisă, dimineaţa, pe stomacul gol.

Articol relatat de portalul topremediinaturiste.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *