Nopalul și proprietățile lui curative

Nopal

Nopalul este un cactus răspândit pe tot continentul american, care crește pe un teritoriu arid. Se poate planta în orice tip de sol și nu este greu de crescut. De aceea este atât de cunoscut pe acest continent. În plus, este dovedit faptul că are multe proprietăți ce-l recomandă drept remediu pentru numeroase afecțiuni. În acest articol veți afla despre proprietățile curative ale nopalului.

Proprietățile nutriționale ale nopalului

Această plantă este bogată în calciu, fosfor, potasiu, sodiu, dar și carbohidrați, azotați, fibre, vitaminele A, B, C și K, clorofilă, riboflavină și proteine. Există multe studii care certifică faptul că nopalul este foarte bun pentru sănătate, stimulând glandele, imunitatea, sistemul nervos, circulator, digestiv și respirator.

Pe lângă acestea, mai are și proprietăți pentru uzul extern: este folosit în tratamente pentru piele și păr, ingredient în diferite produse cosmetice. Îl puteți găsi în săpunuri, șampoane, balsam pentru păr, geluri hidratante, loțiuni, pomezi, farduri pentru ochi și altele. În medicina tradițională este folosit pentru tratarea rănilor și a arsurilor minore.

Se poate consuma în diferite moduri: ca suc, sos, pudră, dulciuri, acadele, salate, gem, supe, ciorbe, combinat cu cereale, in sau fructe. Este folosit ca nutreț, iar nervurile principale, fiind crude ca la legume, se pot mura. Cel mai des se folosește în combinație cu fructe, în blender.

Proprietățile curative ale nopalului

 • Antibiotic puternic: inhibă sau chiar suprimă activitatea bacteriologică. Nopalul (nervurile principale) se folosește sub formă de compresă pe răni și infecții, având efecte benefice asupra pielii.
 • Tratează arteroscleroza: această inflamare a apartului cardiovascular, datorită unor depuneri pe vasele de sânge, poate fi tratată cu nopal grație proprietăților lui antioxidante și antiinflamatoare. Consumul regulat de suc proaspăt sau pudră de nopal ajută la prevenirea acestei boli.
 • Împiedică răspândirea cancerului: nopalul are multe fibre, solubile și insolubile. Cele din urmă absorb apa mai bine și ajută mâncarea să treacă prin sistemul digestiv. Este de folos la ingerare deoarece diluează concentrația celulelor care pot fi cancerigene în colon, împiedicând evoluția bolii.
 • Echilibrează colesterolul datorită amino acizilor, vitaminei B3 și fibrelor. Nopalul împiedică depunerea zaharurilor în sânge și transformarea lor în grăsimi, ceea ce reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Elimină și secrețiile bilei care se pot transforma în colesterol.
 • Îmbunătățește activitatea colonului: datorită componentelor active previne formarea grăsimilor și absorbția carbohidraților. Deține controlul asupra sănătății sângelui și asupra obezității. Nopalul conține fibre care absorb glucoza din intestine, menținând acest organ curat și în stare bună de funcționare.
 • Reglează diabetul, cu alte cuvinte, nivelul de zahăr din sângele celor suferinzi de această boală. Deoarece această plantă conține 18 aminoacizi corpul va primi mai multă energie și va fi mai puțin obosit, reducânduse-se astfel nivelul glucozei. Întărește ficatul și pancreasul și crește sensibilitatea la insulină, stimulând deplasarea glucozei către celulele corpului. De asemenea, reduce nivelul de carbohidrați, ceea ce scade și producția de insulină.
 • Ajută digestia datorită vitaminei B (B1, B2 și B3) și C, dar și a calciului, potasiului, magneziului, sodiului și fierului. Având proprietăți antioxidante, oferă protecție împotriva toxinelor din alimente și încetinește efectele periculoase ale alcoolului sau a mâncărurilor „grele”.
 • Previne constipația: fibrele din nopal ajută digestia, așa cum am arătat mai sus, ceea ce ușurează tranzitul intestinal.
 • Aliat împotriva obezității: tot datorită cantității mare de fibre încetinește procesul de absorbție al mâncărurilor și al nutrienților în sânge, ușurând eliminarea lor. Permite accesul mai rapid al lichidelor către sânge, ceea ce reduce retenția lor și celulita. Vă recomandăm să consumați nopal împreună cu fructe precum portocala, de exemplu. Fibrele insolubile pe care le conțin dau senzația de sațietate, reducând pofta de mâncare. În plus, regularizează tranzitul intestinal, organismul eliminând surplusurile în mod corespunzător.
 • Întărește sistemul imunitar. Nopalul conține multe vitamine, în special complexul de vitamine A, B și C, minerale și mulți aminoacizi care ajută la eliminarea toxinelor, detoxifierea ficatului, protejând organismul de efectele factorilor nocivi precum fumul de țigară sau alcoolul. Organismul este apărat și de viruși și bacterii datorită compușilor fotochimici ai nopalului.
 • Previne deteriorarea sistemului nervos, vă ajută să vă relaxați și să fiți intr-o stare mai bună, chiar să scăpați de problemele depresiei și ale dezechilibrului emoțional.
 • Excelent diuretic. Sucul din nopal reduce inflamarea sistemului urinar, ușurând durerile de rinichi și vezică.

Articol relatat de portalul dozadesanatate.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *