Monstru născut la Cernobîl omoară în 5 minute

piciorul de elefant de la cernobil 1

Despre dezastru nuclear de la Cernobîl s-au scris mii de articole de specialitate şi cărţi care au descris tragedia. Un lucru se pare că a fost ţinut secret până acum: existenţa unui monstru radioactiv în subsolul unei unităţi de la Cernobîl care putea ucide în 300 de secunde pe oricine se apropia de el, scrie cyd.ro.

In urma exploziei din 26 aprilie 1986, în interiorul reactorului nuclear a apărut unul dintre cele mai periculoase lucruri din lume. Se spune că 300 de secunde în apropierea respectivului monstru înseamnă moarte sigură. Chiar şi acum, după 29 de ani de la tragedie, puterea sa devastatoare emană căldură şi moarte.

După ce flăcările exploziei au fost stinse, cu ajutorul unei camere video teleghidate, o masă puternic radioactivă a fost descoperită în subsolul Unităţii 4 a centralei nucleare.  Avea doi metri lăţime şi cântărea sute de tone. Cei prezenţi la faţa locului au încercat să descopere miezul radioactiv devastator.  L-au numit “piciorul elefantului” sau monstru radioactiv. Ciudatul nume i-a fost dat după forma de picior de elefant pe care o avea respectiva substanţă solidă ucigătoare.

AŞA ARATĂ „PICIORUL DE ELEFANT”:

piciorul de elefant de la cernobil

“Piciorul elefantului” reprezintă o masă solidă formată din combustibil nuclear, amestecat cu beton, nisip şi material izolant, topit din cauza căldurii devastatoare din timpul şi de după explozie.

Aşa-numitul monstru se află sub locul în care era situat nucleul reactorului. În 1986, nivelul radioactiv al acestuia atingea cifra de 10.000 de radiaţii Röntgen pe oră, iar orice om care s-ar fi apropiat de el ar fi fost iradiat în mod fatal în mai puţin de un minut, conform rarehistoricalphotos.com.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *