Mituri despre spirt: când și cum trebuie să-l folosești

Alcoolul metilic (spirtul medicinal sau alcoolul sanitar) este o soluție pe bază de alcool etilic 70%, care se utilizează pentru uz extern, acționând ca antiseptic împotriva bacteriilor. Trebuie să știi, însă, că spirtul nu poate fi folosit la întâmplare, ci în funcție de natura rănii sau necesitate.

Mituri despre spirt: nu aplica spirt pe rana deschisă
Deşi spirtul este o soluţie dezinfectantă, nu poate fi utilizat pentru tratarea rănilor deschise, deoarece provoacă usturime, stimulează sângerarea și poate afecta țesutul pielii. În cabinetele medicale, alcoolul medicinal se folosește doar pentru a dezinfecta local pielea înaintea unui vaccin.
Totuși, pentru dezinfectarea rănilor există soluții precum betadina, o substanță de mare ajutor in dezinfectarea plagilor aseptice si in tratamentul infectiilor cutanate bacteriene si fungice, rivanolul – o substanta antibacteriana care actioneaza la suprafata tegumentelor si a plagilor deschise, dar și banala apă oxigenată, care elimină toate bacteriile de pe rănile deschise și oprește sângerările.

În schimb, este recomandat pentru dezinfectarea mâinilor, mai ales în cazul unei epidemii de infecţii bacteriene şi virale (de exemplu, gripa). De asemenea, se poate folosi şi pentru dezinfectarea diverselor suprafeţe utilizate frecvent (mouse, tastatură etc).

Mituri despre spirt: contraindicat în arsuri
Folosirea spirtului medicinal este complet înterzisă în tratarea arsurilor, întrucât poate arde în adâncime suprafața afectată. Deși inițial oferă o senzaţie de răcoare, aplicarea compreselor cu spirt este contraindicată în arsuri.

Mituri despre spirt: tratează acneea
Spirtul este acționează ca un dezinfectant, însă NU vindecă acneea. În plus, usucă și irită pielea care ulterior se descuamează.

Mituri despre spirt: frecție împotriva răcelii
Frecția cu spirt este unul dintre cele mai cunoscute leacuri băbești de tratare a răcelii. Majoritatea părinţilor apelează la frecţionarea pieptului şi spatelui copiilor cu alcool sanitar. Într-adevăr, acesta ajută la decongestionarea nazală, însă este un remediu periculos pentru bebeluşi, deoarece inhalarea vaporilor emanați de spirt poate provoca arsuri ale ochilor.

Sursa: clicksanatate.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *