Leacuri din bătrâni cu varză

varza

Varza e bună, zic cele bătrâne, și s-o mănânci, și să te vindeci cu ea. În medicina tradițională frunzele de varză erau foarte folosite. Frunzele plantei, opărite sau murate, se puneau pe umflături, pe arsuri și pe degerături.

În nordul Moldovei, frunza murată, unsă cu untură de iepure, se punea pe locul cu degerături și degrabă ”buba”, cum ziceau doftoroaiele, trecea.

În Oltenia, femeile știau să pună frunze de varză acră pe piept, după naștere. Astfel, le venea mai ușor laptele, iar pruncii se bucurau de hrana cu puteri magice: laptele de mamă. Credeau femeile că numai copiii alăptați la sân vor fi sănătoși toată viața, iar înțărcatul era o grea suferință și a mamei, și a pruncului, se întrerupea o legătură trainică, unică, dintre copil și mamă.

”Moarea de curechi” era folosită când omul ”se-ncuia”, când nu mergea rânza, adică se constipa. Practica din medicina tradițională este una care s-a transmis peste vreme și…funcționează: bei zeamă de varză și ”te dezlegi” la bură, mai zic și azi bătrânele satului. Nu se folosește în cazul hipertensivilor!

De oftică (tuberculoză), în nordul Moldovei, se luau 40 de semințe de varză. În acest caz credințele, practicile magice și superstițiile se întrepătrund. Într-o luni dimineața, înainte de răsăritul soarelui, se scula bolnavul din pat, se ducea în pragul ușii și i se dădeau într-o ceșcuță de lut, pe nemâncate, 20 de semințe bine pisate.

Miercuri dimineața, i se dădeau 9 fire de semințe, vineri, 7 fire, iar restul duminică dimineața. O sămânță din cele 40 o făcea baba pierdută, o arunca. ”Să se ducă boala”, mai zicea.

Bătrânele știau să facă sucul din zeama frunzelor de varză. 1-2 pahare pe zi dădeau copiilor, mamelor lăuze sau bolnavilor de anemie, demineralizare, stări depresive, nervozitate. ”Îl liniști cu suc de varză, chiar îl întremai” zice bătrâna și pleacă mulțumită că mai găsi un leac pentru un bolnav.

Și mai zice peste umăr, mai în glumă, mai în serios: Leac, leac și babii colac”!

Articol relatat de portalul antenasatelor.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *