Leacuri cu busuioc și cimbru

Thyme, Mortar, Pestle

Thyme, Mortar, Pestle

Cimbrul dă gust mâncărurilor, dar are și proprietăți terapeutice, fiind indicat mai ales în bolile sezonului rece. Busuiocului i se mai spune „regele ierburilor aromatice“ și este un prieten de nădejde când te confrunți cu tulburări digestive, migrene, afecțiuni respiratorii și stres.

Printre substanţele care conferă cimbrului valoare terapeutică se numără uleiul volatil, taninurile, mucilagiile şi substanţele amare. Există două tipuri de cimbru, de cultură şi de grădină, ambele având calităţi curative în multe afecţiuni des întâlnite în această perioadă, precum viroza, bronşita sau sinuzita, dar şi pentru tulburările digestive.

În ceea ce privește busuiocul, acesta conține camfor, care eliberează căile respiratorii și alină simptomele deranjante ale rinitelor, și are proprietăți calmante asupra acceselor de tuse.

Prepară infuzie dintr-o lingură de busuioc uscat la 250 de ml de apă fiartă, pe care o lași la infuzat cel puțin un sfert de oră. Se recomandă consumul a trei căni pe zi, ultima, înainte de culcare. Poți folosi amestecul și pentru inhalații, acestea fiind necesare atât astmaticilor, cât și pentru pacienții cu rinite și sinuzite.

Busuiocul are efect energizant

Când te simți obosită, ține câteva minute sub limbă o linguriță rasă de pulbere de busuioc, apoi înghite-o cu un pahar cu apă. Indicat este s-o iei pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi sau la nevoie.

Leac pentru revigorarea organismului obosit de la stres, dar și pentru ulcerul gastric, deopotrivă, pulberea de busuioc trebuie consumată cu măsură, adică e indicat să nu se depășească cantitatea de șase grame pe zi, echivalentul a patru lingurițe rase. Obții pulbere de busuioc măcinând cu râșnița frunzele uscate, după care cerni totul prin sita de făină.

Remedii cu busuioc pentru diverse afecțiuni

1. În caz de diabet, bea infuzie de busuioc, pentru că stabilizează glicemia și scade concentrația de glucide din sânge. Consumă trei cești de infuzie pe zi, pe care o faci dintr-o linguriță de frunze uscate la 200 ml de apă.

2. Aftele pot dispărea dacă faci gargară cu decoct sau infuzie (o lingură de frunze la 200 ml de apă, se dă în clocot și apoi se lasă vasul acoperit zece minute) de mai multe ori pe zi, din care una seara, la culcare.

3. Crăpăturile călcâielor, sfârcurilor, buzelor și rănile cu puroi poate fi „închise“ cu alifie din busuioc, cu care ungi zonele afectate de două-trei ori pe zi. Prepari alifia din 20 g pulbere de frunze, 30 g ceară albă, 90 g untură, 60 g colofoniu, pe care le topești la foc mic, apoi dai totul la o parte, amesteci ingredientele și răcești compoziția. O păstrezi în recipient etanțe, la temperaturi scăzute. Găsești ingredientele în magazinele naturiste.

4. În cistite, se beau câte trei cești de infuzie pe zi, dimineața, la prâz și seara. Pune în fiecare ceașcă și câte trei picături de ulei esențial de busuioc și urmează acest tratament timp de două săptămâni. Are efecte puternic antibiotice, antimicotice și antivirale. De asemenea, busuiocul stimulează diureza, reduce inflamația la nivelul căilor urinare, previne complicațiile infecțiilor renale.

Bine de știut! Ai grijă să nu se înnegrească frunzulițele, pentru că își pierd din calitățile terapeutice.

Cimbrul poate fi folosit și extern

Uleiul de cimbru se poate folosi în aromaterapie sau pentru inhalaţii și este eficient şi în masajele pentru amelioarea simptomatologiei în caz de reumatism, nevralgii, atrofie musculară şi paralizie.

Mai multe citiți pe clicksanatate.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *