Lăptișorul de matcă: ce reprezintă și cum ne poate ajuta?

laptisor de matca

Lăptișorul de matcă este un supliment-medicament 100% natural folosit pentru previnerea și tratarea a zeci de boli, dar și pentru varietatea de beneficii pe care o are asupra organismului uman. Considerat ca fiind elixirul tinereții, lăptișorul de matcă a fost folosit cu succes timp de sute de ani, pe toate continentele. Specialiștii spun că acesta conține cei mai importanți nutrienți dăruiți de natură.

Ce este lăptișorul de matcă?

Matca este regina albinelor, adică femela care depune ouăle. Dacă o albină normală trăiește între 4 și 6 săptămâni pe timp de vară și între 4 și 5 luni iarna, regina stupului poate să trăiască chiar și peste 5 ani de zile. Lăptișorul de matcă este practic hrana de zi cu zi reginei, pe care albinele normale sau trântorii o consumă numai timp de cel mult 3 zile.

Matca este singura albină care poate să se împerecheze și să depună ouă. S-a descoperit că lăptișorul de matcă le ajută pe regine să eclozeze în numai 16 zile, față de cele 21, respectiv 24 de zile necesare albinelor lucrătoare și de trântorilor pentru a ieși din ou.

Un alt aspecte foarte interesant este reprezentat de alimentația diferită de care se bucură reginele, chiar și în primele zile ale existenței lor: dacă larvele albinelor obișnuite primesc lăptișor de matcă în numai 3 din primele 5 zile, urmând să-și mărească volumul de 1.000 de ori în acest interval de timp, larvele de regină se măresc de nu mai puțin de 2.000 de ori în același interval de 5 zile, numai pentru că folosesc în totalitate lăptișorul de matcă ca hrană zilnică.

Ce conține lăptișorul de matcă?

Albinele lucrătoare tinere secretă o varietate de nutrienţi indispensabili organismului (ceea ce noi numim lăptișor de matcă) din a 3-a zi a existenței lor, numai timp de 9 zile, urmând ca procesul să se încheie în ziua a 11-a. Iată care sunt cele mai importante componente ale lăptișorului de matcă:

 • Vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B7 şi B9
 • Minerale: Calciu, Potasiu, Fier, Magneziu și Zinic
 • Acetilcolină – un neurotransmiţător ce ajută sistemul nervos central
 • Inozitolul – îmbunătăţeşte memoria
 • Colagen – întinerește pielea, revitalizează părul și unghiile
 • 10 GDA – superaliment care combate bateriile, ciupercile și virușii de orice fel

Lăptișorul de matcă se distribuie sub formă de comprimate (capsule gelationoase), pudră, fiole sau în stare pură. Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 1-10 grame, în timp ce pentru copii se recomandă jumătate din doză. Cu toate acestea, după zeci de ani de cercetări, s-a dovedit că lăptișorul de matcă nu poate avea efecte dăunătoare nici dacă se folosește în cantități mult mai mari.

Beneficiile oferite de lăptișorul de matcă

Deși s-a descoperit faptul că lăptișorul de matcă ajută la prevenirea și tratarea a zeci de boli, acesta este cunoscut în special pentru aceste calități:

 • Întărirea sistemului imunitar – în special datorită substanței 10 HDA, care are capacitatea de a stimula celulele albe să atace orice tip de virus (inclusiv hepatita, herpes etc.)
 • Tratează infertilitatea – stimulează producția de estrogen, creșterea nivelului de testosteron și viteza de deplasare a spermatozoizilor
 • Normalizează nivelul colesterolului – scade nivelul colesterolului la jumătate după o cură intensivă de o lună de zile (6 grame pe zi)
 • Îmbunătăștește memoria – Acetilcolina ajută la transmiterea impusurilor nervoase, oprind degenerarea sistemului nervos central și refăcând celulele distruse, în timp ce Inozitolul sporește capacitatea de învățare
 • Revigorează organismul și combate stresul – Triptamina este un acid aminat care contribuie la sinstetizarea serotoninei, care reglează somnul, care în combinație cu Acetilcolina ajută la calibrarea sistemului nervos central

Sursa: bogygeek.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *