Lacul Oaşa – un loc impresionant, destinație ideală pentru petrecerea vacanței

Foto: www.romania-redescoperita.ro

Foto: www.romania-redescoperita.ro

Situat în Defileul Oaşei, pe râul Sebeş, în zona confluenţei Frumoasei cu Sălanele, la o distanţă de 7 ore de mers cu maşina de Botoşani, lacul Oaşa poate fi o alternativă pentru o vacanţă reuşită. Cu maşina putem ajunge la lac pe Transalpina, DN17 sau DN14.

Oaşa este un lac de acumulare format pe Râul Sebeş, localizat din punct de vedere geografic la graniţa dintre judeţul Alba şi judeţul Sibiu, în Masivul Sureanu, ce aparţine lanţului Carpaţilor Meridionali. Lacul este situat la o altitudine de 1.255 de metri şi are o suprafaţă de aproximativ 441 hectare. Pe Raul Sebeş s-au amenajat şi alte trei lacuri de acumulare Tău, Obreja şi Petreşti, Lacul Oaşa fiind cel mai mare dintre ele.

Această zonă montană cu aspect depresionar impresionează prin imaginea versanţilor acoperiţi cu păduri întinse de molid ce se oglindeşte în apele liniştite ale lacului. Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi străbătute pe jos sau cu ajutorul maşinii. Pe malul drept, care poartă numele de Oaşa Mare, trece Transalpina, aici vărsându-se şi răul Frumoasa, iar malul stâng, în care se varsă Salanele poartă numele de Oaşa Mică. De pe Oaşa Mică poate fi văzut cel mai înalt pisc al Munţilor Sureanu: Vârful lui Patru, ce atinge o înălţime de 2.130 metri.

Condiţiile naturale de aici sunt favorabile nu numai iubitorilor de drumeţii, ci şi celor de pescuit, în lac fiind peşti precum păstrăvul, clenul sau craietele.

Barajul din defileu

Lacul s-a format în defileu, în zona confluenţei râurilor Frumoasa şi Slanele, în urma construirii Barajului Oaşa, intrat în funcţiune în anul 1979. Suprafaţa lacustră formată în spatele barajului are o lungime de aproximativ 5 km.

Barajul reprezintă de asemenea un punct de plecare a două trasee montane care urcă spre Vârful Cindrel din masivul muntos cu acelaşi nume. Peisajul din jurul barajului este minunat, Lacul Oaşa fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din această zonă a Transilvaniei.

Complexul mănăstiresc

Un obiectiv turistic la fel de important, aflat în apropierea lacului este Mănăstirea Oaşa.

Aceasta este relativ nouă şi este aflată în comună Şugag din judeţul Alba Iulia. Aflată la 70 de kilometri sud faţă de Sebeş şi la 57 de kilometri nord-est faţă de Petroşani, mănăstirea este o oază de linişte. Complexul mănăstiresc a fost construit în colonia Fetiţei, din Valea Frumoasei, pe un platou la poalele unui deal acoperit cu păduri de conifere. Privind de pe acest platou, în faţă ni se înfăţişează o privelişte foarte frumoasă, cu lacul de acumulare şi hidrocentrala electrică jos, iar mai sus, coamele munţilor acoperite cu pădure de conifere.

Situată la 40 de kilometri faţă de cea mai apropiată aşezare umană şi la peste 1.400 de metri altitudine, într-o zonă cu multă linişte şi aer curat, mănăstirea oferă şansa de a cunoaşte şi a gusta din bucuria vieţii duhovniceşti autentice.

Biserica este din lemn, pe fundaţie de piatră, în formă de cruce. Aceasta a fost pictată în tehnica fresca între anii 1985-1986 de către pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului.

Valea Frumoasei, raiul din povestirile lui Sadoveanu

„Se află undeva în Ţara Ardealului, între ţinuturile Inidoarei şi Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeşul, cei mai vechi de pe înălţimi îi zic Frumoasa (…). Acolo-i împărăţia sălbăticiunilor, cât ţin munţii şi sihlele, aşa descrie Mihail Sadoveanu Valea Frumoasei. De atunci şi până acum, lucrurile s-au mai schimbat, însa nu foarte mult mult. Valea Frumoasei din Munţii Sebeşului are aceeaşi frumuseţe, aceeaşi apă rece de izvor, acelaşi aer curat bine oxigenat şi aceleaşi păduri verzi care încântă fiecare om ce vizitează acest colţ de lume.

Sursa: monitorulbt.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *