Insula Ada Kaleh, paradisul românesc scufundat de Ceaușescu

Ada-Kaleh a fost o insula nespus de frumoasa si incarcata de istorie, victima a constructiei barajului Portile de Fier in 1970. Putini au auzit de ea, iar povestea trista a acestui mic coltisor de rai si astazi le mai smulge lacrimi si nostalgii celor izgoniti din paradis, celor care au vizitat paradisul.

Istoria insulei Ada-Kaleh (ceea ce inseamna „insula fortareata” în limba turca) este lunga și bogata, cu final tragic, menționează cyd.ro. De-a lungul secolelor, insula, de multe ori disputata intre puterile vremii, a avut mai multe nume, in functie de cei care au detinut-o, Habsburgii sau Imperiul Otoman: Yernis, Cerne, Erythia, Continusa, Cyraunis, Noua Orsova, Porizza, Carolina, Ada Kale , Ada-i-Kebir… Pentru cei mai multi, insula era cunoscuta sub numele de Ada Kaleh – și cu acest nume a murit.

Cu o suprafață de aproape 2 km, insula se afla la 20 km de Drobeta-Turnu Severin și la 4 km de barajul de la Portile de Fier, care in cele din urma i-a semnat condamnarea.

Insula a fost mentionata si celebrata de multe ori in literatura universala. Aceasta a fost schitata de calatorul Ferdinand de Marsigli in Descoperirea Dunarii (1744), dar si in romanul Omul de aur al autorului maghiar Jókai Mór (1872), precum și în Pilotul de pe Dunare de Jules Verne (1901).

Accesata cu barca de pe continent, Ada-Kaleh era un refugiu de vegetație luxuriantă (chiparos, smochine si maslini), cu un climat mediteranean sublim, scaldat in soare constant si, vazuta din munti, aparea ca „un cos mare de flori pe cristalul Dunarii „, asa cum spunea textul unei expozitii din 2011 care a avut loc la Istanbul in memoria insulei paradisiace sacrificate de comunisti, expozitie care s-a numit A fost odata ca niciodata…Ada Kaleh.

Insula Ada Kaleh era pozitionata chiar în mijlocul Dunarii, la trei kilometri de oraselul Orsova. „Insula Fortareata” avea numai 1.7 kilometri lungime şi 500 de metri latime şi era populata in mare majoritate de turci.

Ada Kaleh a fost locuita inca din timpurile antice. Herodot ,parintele istoriei, amintea de aceasta şi o descria-„lungimea insulei este de 200 de stadii, ingusta, plină de maslini și de vită salbatica”. Prima atestare documentara l-a reprezentat un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificatiile Banatului, care vorbeste despre insula Saan cu 216 oameni. Din anul 1430 devine cunoscuta ca Ada Kaleh. Pe timpul cat a fost sub dominatia austro-ungara, insula s-a numit Carolina. A ramas teritoriu otoman aflat sub ocupatie austro-ungara pana in anii 1918 – 1920, atunci cand ,dupa incheierea Primului Razboi Mondial, in urma unui referendum, a devenit teritoriu romanesc, chiar daca turcii erau majoritari pe insula.

Si astfel a urmat jumatate de secol de fericire, liniste si prosperitate pentru locuitorii de pe insula. S-au bucurat de sprijinul si ocrotirea regelui Carol II, care se spune ca avea legaturi stranse cu mai-marele „interlopilor” de atunci de pe insula. Prin gratia regelui, locuitorii de pe Ada-Kaleh au fost scutiti de taxe pentru comertul pe care il faceau. Esentele tari ale tutunului din tigaretele facute pe Ada-Kaleh au ajuns faimoase. La fel si rahatul turcesc(locum) care se facea pe insula.

„Toate lucurile pe care le faceau – locum, dulceturi de smochine, bijuterii – erau minunate. Turcii de pe insula erau migalosi si intotdeauna produceau in cantitati mici. Ca sa faca un pic de locum, invarteau doua ore, fara sa se opreasca, la cazanul in care pusesera zahar si petale de trandafiri”, isi aminteste Ana Vlad, o invatatoare care a predat pe Ada-Kaleh.

Insula era ca o oaza de pamant în mijlocul Dunarii, si acolo se intamplau lucruri mai puţin obisnuite poporului roman. Un fel de cafea facută in nisip cu o aromă deosebita, un parfum de trandafiri unic, bijuterii realizate manual la preţuri modice şi tutun de calitate 100% natural.

Cu toate ca locuitorii din Ada Kaleh au crezut tot timpul intr-un miracol, inevitabilul s-a intamplat. In primavara anului 1970, insula Ada Kaleh se scufunda pentru totdeauna sub ape, pentru a face loc marii ambitii a lui Ceausescu: hidrocentrala Porţile de Fier. Insula a fost dinamitata, iar peste ramasitele ei au venit apele lacului de acumulare ale barajului de la Portile de Fier şi existenta acelui mic colt de paradis s-a incheiat. Au fost salvate de la disparitie numai zidurile cetatii , precum şi mormantul lui Miskin Baba, un sfant musulman pentru locuitorii insulei.

Anterior crearii lacului de acumulare de la Portile de Fier, principalele obiective istorice de pe Ada Kaleh au fost demolate. Incercarea recladirii lor în aval pe insula Simian, în anii urmatori, a fost insă fara succes, majoritatea locuitorilor hotarand sa se mute in alte regiuni ale Romaniei precum Dobrogea, sau sa emigreze în Turcia.

Nu s-a renuntat insa la ideea reconstruirii insulei boeme, a paradisului pierdut. In acest moment, autoritatile de la Drobeta Turnu Severin lucreaza impreuna cu o firma din Turcia la un proiect care sa invie, pe Simian, Ada-Kaleh. Proiectul are sprijinul Ambasadei Turciei in Romania.Vor fi ridicate replici fidele ale cladirilor de pe Ada-Kaleh. In afara de acestea, pe Simian ar mai urma sa apara un minihotel, restaurante, magazine. Cetatea ar urma sa adaposteasca o serie de galerii de arta.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *