Grigori Perelman, geniul matematician care a refuzat un milion de dolari

Grigori Perelman

Grigori Perelman, alintat de mama sa Grisha, este cel mai inteligent om al planetei până astăzi. A moștenit talentul matematician chiar de la mama sa, Lubov, care în jurul vârstei de 20 de ani a preferat să nu lupte pentru succesul ei în lumea matematicii, considerând că este femeie și mai ales evreu, într-o perioadă a discriminării și în care inteligența femeilor nu putea să fie așezată mai presus de cea a bărbaților. S-a căsătorit și l-a născut pe Grisha. Lubov renunță la pasiunea ei pentru matematică, dar i-o transmite fiului, pe care îl inițiază în primele calcule, relatează cyd.ro.

Grigori Perelman, un copil tăcut, retras, care nu căuta niciodată să iasă în evidență, nici măcar cu inteligența sa, ajunge să studieze la cele mai prestigioase școli în ciuda discriminării evreilor și își face doctoratul la Princeton în SUA. Nu făcea niciodată calcule pe foaie, pentru Grigori matematica era ceva mintal chiar și în cadrul olimpiadelor unde obținea tot timpul rezultatul maxim. La terminarea studiilor, maeștrii îi propun tânărului să depună un curricullum pentru un post de profesor în cadrul Princeton. Grigori se simte jignit și refuză pe motiv că un om ca el nu are nevoie să depună un cv pentru a fi studiat chiar de cei care l-au școlit.

Ceea ce pare a fi aroganță se dovedește mai târziu a fi pură pasiune. Cu aspectul său neîngrijit, nepieptănat, cu barbă și sacouri vechi, Grigori merge la numeroase conferințe de matematică din SUA și Rusia cu unicul scop de a învăța și pe alții secretele matematicii. Nu acceptă însă niciodată să acorde interviuri sau să participe la concursuri ce avea să îi aducă faima mondială. Se întoarce acasă în Sankt Petersburg și preț de câțiva ani se retrage din puțina viață socială pe care o avea. În anul 2002 publică pe internet o parte din rezolvarea celei mai grele probleme de matematică din lume, ”conjectura lui Poincaré”, o problemă de sute de ani, fără rezolvare și pentru care premiul era de un milion de euro. Un an mai târziu, publică și restul soluției la problema de matematică, în total 59 de pagini de calcule ce aveau să ducă la rezolvarea unei probleme de nerezolvat pentru geniile lumii.

Alte personalități din domeniu au încearcat să își asume munca lui Grigori însă fără succes. Când este convocat pentru acordarea medaliei Fields, premiul Nobel în matematică și a premiului de un milion de dolari, Grigori Perelman refuză spre surprinderea tuturor. Se simte jignit de atitudinea colegilor de breaslă și se neagă să dea declarații. Mai târziu, Serguéi Rukshín, primul maestru al geniului explică: ”Pentru a-l înțelege pe Perelman imaginați-vă că problema de matematică este ca fiica sa, care în copilărie a avut o boală gravă, timp în care el ca părinte nu știa dacă va trăi. Atâta timp cât problema nu este rezolvată, e ca și cum ar fi bolnavă. Și Grigha a stat la căpătâiul ei timp de 10 ani, a luptat pentru ea, a avut grijă de ea zi și noapte.Când într-un final copilul se însănătoșește, crește, e puternic și frumos, încearcă să ți-l fure, să îl sechestreze. Pentru Grisha a fost un sechestru când au încercat să îi ia meritele muncii lui. El nu poate accepta că fiica sa, problema, ar putea fi cumpărată, vândută sau furată.”

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *