De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari mai des ca altele?

tantar

Există numeroase mituri care ar explica cauza predispoziției unor persoane spre a fi mușcate mai frecvent de țânțari. Studiile demonstrează că grupa de sânge este factorul cu cel mai mare impact atunci când vine vorba de țânțari. Persoanele care au sânge de grupa 0 (întâia) sunt mai predispuse spre a fi mușcate.

Un alt factor important este felul în care pielea suportă acțiunea substanțelor ce pot provoca iritații. Pielea de anumite tipuri reacționează mai viu la diferiți excitanți din mediul extern. O piele mai sensibilă reacționează la mușcătura de țânțar prin eliberarea de celule inflamatorii în zonă din cauza iritabilității crescute. Astfel, unele persoane observă mai ușor zona mușcăturii din cauza proprietăților pielii.

Pentru a evita mușcăturile, persoanele cu piele sensibilă se pot proteja prin adăugarea unor substanțe cu proprietăți antihistaminice la spray-ul de corp sau la parfum. Histaminele se vor stabiliza în organism, prevenind reacțiile la mușcăturile de țânțari. Pentru un efect sigur, aceste substanțe trebuie adăugate la parfum cu câteva zile înainte de expunerea la riscul de a fi mușcat.

Un studiu publicat de revista Journal of the American Mosquito Control Association arată că organismul uman atrage mai tare țânțarii după consumul a 350 ml de bere.

Există mirosuri de ierburi naturale care resping țânțarii, musculițele și alte insecte. Aromele de citrice, de exemplu, în special cea de lămâie, sunt utilizate în multe parfumuri fresh și sunt eficiente la îndepărtarea țânțarilor.

Citronella este un soi de plante ale căror esență este utilizată în majoritatea produselor comercializate care alungă insectele. Aceasta poate fi crescută în condiții casnice și are un miros de lămâie. Cele mai eficiente soiuri în lupta cu țânțarii sunt Cybopogon nardus și Citronella winterianus. Folosirea plantei pe piele sau în produsele cosmetice trebuie evitată, pentru că poate provoca iritații.

Catnip (iarba mâței) este o plantă cu proprieăți curative, ce contribuie la evitarea mușcăturilor de țânțari. Printre proprietățile ei se numără și tratarea durerilor de cap și a insomniei. Are o aromă asemănătoare cu cea a lămâii și poate fi infuzată sau adăugată în ceai cu scopul de a trata problemele digestive.

Gălbenelele sunt un remediu potrivit pentru a scăpa de țânțari și ale insecte. Florile sunt comestibile și par a fi perfecte pentru a garnisi o salată.

Lavanda este frecvent întâlnită în componența produselor de igienă sau cosmetică în calitate de aromatizator. Află că această plantă are și proprietatea de a reduce riscul de a fi mușcat de țânțari. Poate fi utilizată și pe post de calmant.

Menta este o plantă care respinge insectele și are o aromă plăcută, potrivită pentru a fi adăugată unui spray sau gel de duș.

Sursa

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *