Cum poți folosi pătrunjelul contra pietrelor din rinichi

Pietrele la rinichi sînt depozite mici şi dure de săruri şi minerale, care se formează în rinichi sau în tractul urinar. Deşi această problemă poate afecta pe oricine, bărbaţii cu vîrste între 30 şi 50 de ani sînt mai predispuşi la dezvoltarea pietrelor de rinichi. Pietrele la rinichi se formează atunci cînd se reduce volumul urinar sau creşte concentraţia de oxalat de calciu sau acid uric în urină. Consumul insuficient de lichide este cea mai frecventă cauză de formare a pietrelor. Alţi factori care contribuie includ ereditatea, infecţiile tractului urinar, o dietă bogată în proteine şi săracă în fibre sau afecţiuni medicale precum guta, hipertensiune arterială şi boala inflamatorie intestinală. Cînd pietrele la rinichi sînt mici, pot fi eliminate prin urină. Dar, pietrele mai mari pot bloca fluxul de urină, ducînd la dureri ascuţite în spate sau abdomenul inferior. Urinarea frecventă şi dureroasă, urina mirositoare, cu urme de sînge, febra şi vărsăturile sînt alte simptome ale pietrelor la rinichi. Pietrele mari necesită intervenţie medicală, dar cele mai mici şi simptomele dureroase pot fi reduse cu remedii naturale. Cum ajută pătrunjelul? Iată o întrebare la care răspunde în detaliu doctorexpres.ro.

Cum ajută pătrunjelul?

– Pătrunjelul conţine un procent scăzut de sodiu, care păstrează un control al tensiunii arteriale şi ajută la prevenirea bolilor renale. Tensiunea arterială ridicată poate deteriora şi întări vasele de sînge ale rinichilor, ceea ce duce la acumularea de deşeuri nedorite şi formarea de pietre.
– Pătrunjelul previne acumularea de oxalat de calciu în rinichi, care este cea mai frecventă cauza de formare a pietrei.
– Vitaminele A, C şi K prezente în pătrunjel ajută la prevenirea calcificării şi formării de pietre în rinichi.
– Pătrunjelul conţine antioxidanţi antiinflamatorii şi flavonoizi care ajută la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi şi stresul oxidativ cauzat rinichilor ca urmare a formării pietrelor.
– Pătrunjelul funcţionează ca un diuretic natural extrem de eficient. Elimină toxinele, sărurile în exces şi apa acumulată în organism prin îmbunătăţirea funcţiei renale.

Remedii cu pătrunjel

1. Apa de pătrunjel. Puneţi o mînă de frunze proaspete de pătrunjel într-o cratiţă. Adăugaţi suficientă apă pentru a acoperi frunzele. Se fierbe timp de 3-4 minute. Lăsaţi lichidul să se răcească. Se bea în 3-4 reprize pe zi. Pentru beneficii suplimentare şi gust, adăugaţi suc de lămîie sau o jumătate de linguriţă de sare sau ulei de măsline.

2. Ceai de pătrunjel. Se fierbe 1 cană de apă. Un sfert de ceaşcă de frunze proaspete de pătrunjel se spală bine şi se taie mărunt. Se aşază într-o cană. Se toarnă apă fierbinte. După 5-10 minute, se filtrează. Se pot bea 1-2 ceşti pe zi. Nu lăsaţi frunzele de pătrunjel să stea în apă fierbinte foarte mult timp, ca ceaiul să nu devină amar. Puteţi adăuga miere sau zahăr, dacă gustul pare neplăcut. Funcţionează ca agent de curăţare natural şi ajută la prevenirea reabsorbţiei sării în ţesuturile organismului, reducînd astfel şansele de formare a pietrelor în rinichi.

3. Pătrunjel şi oţet de cidru de mere. Adăugaţi în blender o ceaşcă de apă, o legătură de pătrunjel proaspăt spălat (inclusiv tulpinile) şi o lingură de oţet de cidru de mere. Se amestecă pînă la atingerea consistenţei unui amestec gros. Consumaţi acest preparat de 2-3 ori pe săptămînă. Dacă amestecul rezultat este prea gros, puteţi folosi un filtru pentru a separa partea de fibre de lichid. Componenta acidului citric din oţetul de cidru de mere joacă un rol important în dizolvarea pietrelor de rinichi şi promovează producerea de acid clorhidric în organism, care împiedică formarea de pietre.

4. Pătrunjel, lămîie, castraveţi şi pepene verde. Într-un blender, adăugaţi pătrunjel, sucul de la 2 lămîi (fără sîmburi), 1 castravete tocat cu tot cu coajă şi 1/4 de pepene verde cu seminţe. Amestecaţi pînă cînd se transformă totul într-o pastă groasă. Beţi lichidul rezultat de 2-3 ori pe săptămînă, imediat ce îl preparaţi. Sucul de lămîie funcţionează ca un curăţitor excelent pentru rinichi, ajutînd la dizolvarea depozitelor minerale nedorite care duc la pietre de oxalat de calciu. De asemenea, joacă un rol în întîrzierea oxidării altor sucuri. Castravetele acţionează ca diuretic şi elimină acidul uric acumulat din organism, dizolvînd pietrele la rinichi. Sucul de pepene verde şi seminţele sale conţin antioxidanţi (licopen), magneziu şi zinc, care au un puternic efect de detoxifiere asupra rinichilor.

5. Pătrunjel, ţelină, ghimbir şi lămîie. Amestecaţi 4-5 rădăcini de ţelină şi păstraţi sucul rezultat într-un castron. Puneţi în blender 3 ceşti de pătrunjel proaspăt spălat (inclusiv tulpinile), o bucată de ghimbir şi o ceaşcă de apă. Se amestecă pînă la atingerea consistenţei unui suc gros. Se filtrează prin sită. Adăugaţi sucul de ţelină în amestecul de pătrunjel şi ghimbir. Adăugaţi 1 ceaşcă de suc de lămîie şi amestecaţi bine. Consumaţi remediul de 2-3 ori pe săptămînă. Ţelina ajută la eliminarea acumulării de toxine în rinichi prin creşterea producţiei de urină, care reduce incidenţa formării de pietre la rinichi. Ghimbirul este o bună sursă naturală de citrat, care împiedică formarea de pietre la rinichi, ajutînd la eliminarea toxinelor, prin hidratare şi prin cantităţi adecvate de urină.

6. Pătrunjel, mere, lămîie şi miere. Ţineţi o legătură de pătrunjel proaspăt în apă caldă, timp de 10-15 minute. Într-un blender, puneţi 1 măr mărunţit, 2 linguri de miere, sucul de la 1 lămîie şi pătrunjelul înmuiat. Adăugaţi 1 ceaşcă de apă. Amestecaţi pînă obţineţi un lichid gros. Beţi de 2-3 ori pe săptămînă. Sucul de mere este bogat în fibre şi vitamina C, care acţionează ca un antioxidant natural pentru a ajuta rinichii să funcţioneze fără probleme. Mierea ajută la menţinerea echilibrului pH-ului corpului la un nivel optim, minimizind formarea de pietre la rinichi.

7. Băutură de pătrunjel. Tăiaţi o lămîie cu coajă în bucăţi. Puneţi-le în blender şi procesaţi. Curăţaţi rădăcina de pătrunjel şi tăiaţi-o în bucăţi. Adăugaţi-o în blender şi procesaţi din nou. Adăugaţi o ceaşcă de miere şi una de ulei de măsline. Se amestecă bine şi se toarnă amestecul într-un recipient etanş. Păstraţi-l în frigider. Consumaţi 1 lingură de amestec în fiecare zi pe stomacul gol. Uleiul de măsline ajută la lubrifierea tractului urinar pentru a asigura o expulzare uşoară a pietrelor.

8. Suc de pătrunjel. Ţineţi o legătură de pătrunjel în apă caldă timp de 15-20 de minute. Tăiaţi în bucăţi mici 2-3 morcovi, 6 ţeline mici, 1 sfeclă roşie şi 1 castravete. Adăugaţi în storcător bucăţile tocate împreună cu pătrunjelul înmuiat şi o lingură de oţet de cidru de mere. Se amestecă pînă cînd amestecul atinge o consistenţă uniformă. Adăugaţi 2-3 linguriţe de suc de lămîie şi cuburi de gheaţă. Se amestecă bine şi se bea imediat după preparare. Repetaţi de 2-3 ori pe săptămînă. Dacă fructele şi legumele nu sînt organice, îndepărtaţi coaja înainte de tăiere şi adăugaţi-le la storcător. Morcovii sînt o sursă bună de vitamine A, B6 şi C care ajută la combaterea infecţiilor bacteriene din rinichi şi dizolvă pietrele. Sucul de sfeclă roşie este un agent de curăţare şi detoxifiere extrem de eficient pentru rinichi, mai ales atunci cînd este utilizat în combinaţie cu alte sucuri.

Sfaturi şi precauţii
– Dacă sînteţi alergic la morcovi, ţelină sau fenicul, nu folosiţi pătrunjel în remedii naturale, deoarece poate provoca reacţii alergice cutanate.
– Pătrunjelul măreşte pierderea de lichide din organism. Prin urmare, femeile însărcinate sau care alăptează, pacienţii care iau medicamente de subţiere a sîngelui sau cei care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma regulat pătrunjel sub orice formă.
– Sucul de pătrunjel este extrem de puternic, utilizaţi-l numai în cantităţile specificate şi cu frecvenţa indicată. Dacă îl consumaţi pentru o perioada mai lungă de timp, este recomandabil să adăugaţi alte sucuri naturale în locul formei concentrate.
– Alegeţi întotdeauna fructe şi legume organice (inclusiv pătrunjelul) pentru oricare dintre aceste remedii naturale.
– Dieta ideală pentru a preveni pietrele la rinichi presupune puţin sodiu, zahăr slab rafinat, proteine în cantităţi normale şi multe fluide.
– Evitaţi consumarea alimentelor bogate în acid oxalic: spanac, roşii, vinete, cartofi dulci, alune şi migdale.
– Includeţi în dietă o mulţime de fructe şi legume cu frunze verzi şi limitaţi consumul de produse lactate.
– Evitaţi alimentele procesate, băuturile acidulate, alcoolul, carnea roşie şi alimentele excesiv de sărate sau dulci. Înlocuiţi proteinele animale cu surse de proteine vegetale.
– Beţi 8-10 pahare de apă pe zi pentru a elimina toxinele din organism.
– În cazul în care durerea se înrăutăţeşte sau aveţi probleme în timpul urinării, este recomandat să mergeţi imediat la medic.

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *