Cum ne putem apăra de răceli şi gripe?

toamna

Încet dar sigur, idila autumnală, cu frunze roşii şi aurii, se transformă într-un anotimp umed şi mohorât. Noiembrie vine cu brume, cu ceaţă, cu “stropi de guturai”.

Cel mai bun leac de luptă cu răceala şi gripa e prevenirea. D-l dr. Ştefan Stângaciu, ne învaţă cum să ne păzim ca să trecem primejdia rea. “Nu virusul este vinovat de producerea bolii, ci sistemul imunitar slăbit”

Toamna, început de gripe şi de răceli. Cum acţionează virozele? De ce unii dintre noi suntem  abonaţi permanent la ele, în timp ce alţii scapă nevătămaţi?

– Aceasta este marea problemă care ar trebui să ne intereseze pe toţi! De ce unii se îmbolnăvesc, iar alţii, infectaţi cu acelaşi virus ori microb, nu?! Răspunsul la această întrebare a fost dat în urmă cu mai mult de o sută de ani, chiar de către celebrul Louis Pasteur, tatăl microbiologiei moderne: “Le microbe cest rien – le terrain cest tous” (microbul nu înseamnă nimic, totul este organismul). Într-adevăr, aproape fără excepţie, virusurile, microbii, ciupercile microscopice (fungii) ori paraziţii se pot înmulţi şi pot ataca organismul numai dacă acesta este slăbit, neavând resursele necesare pentru a lupta împotriva lor! Vom înţelege deci, la o analiză mai atentă, că nu virusul sau microbul este marele “vinovat”, ci slăbirea sistemului nostru imunitar, care “invită”, de fapt, aceste microorganisme să se înmulţească în voie… În orice maladie infecţioasă, virală sau bacteriană, se poartă un război între două puteri: organismul cu sistemul lui imunitar – pe de o parte, iar de cealaltă parte – agresorul, în cazul de faţă un virus, un microb, o ciupercă ori un parazit.

Sistemul imunitar – armata de apărare a organismului

– Explicaţi-ne mecanismul sistemului imunitar…

– Sistemul imun este un complex de celule şi ţesuturi distribuite în tot organismul. Deşi se consideră că elementele principale ale lui sunt splină, timusul şi ganglionii limfatici, se poate afirma că la toate nivelurile, inclusiv în tegumente, în mucoasele arborelui respirator şi ale tubului digestiv, în cavitatea peritoneală, ca şi în sistemul nervos, se găsesc molecule şi celule implicate în asigurarea apărării organismului. Fiecare celulă în parte, prin membrană sau prin producţia proprie de interferon, se poate apăra de agresorii externi, cu condiţia să aibă suficientă energie şi tot ce îi trebuie în “depozitul de armament”… Pentru o înţelegere mai facilă a acestui proces, sistemul imunitar se poate compara cu poliţia, respectiv cu armata unei ţări. E necesară o strategie bine pusă la punct pentru ca forţele de ordine să neutralizeze rapid acţiunile agresorului. Iată câteva din etapele ei:

1. Primul pas: vaccinarea

Una dintre metodele cele mai des utilizate pentru a afla structura şi modul de acţiune ale unui virus este vaccinarea; aceasta reprezintă de fapt introducerea în organism a aceluiaşi virus care cauzează boala (sau a unui virus asemănător), dar, atenţie, a unui virus atenuat (mutilat) prin mijloace speciale.

Mai multe citiți pe jurnalspiritual.eu

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *