Cum își bat joc supermarketurile de tricolor. Poveste tristă de Ziua Națională

carne

Este binecunoscut faptul că aproape toți consumatorii români preferă să cumpere carne de porc autohtonă, motiv pentru care firmele de profil se închesuie să-și prezinte marfa ca pe una românească. Investigația făcută de reporterii Agrointeligența demonstrează că nici autoritățile și nici măcar supermarketurile nu impun condiții stricte prin care cumpărătorul să fie sigur că nu este păcălit.

Pentru a profita de apetitul românilor pentru produse autohtone, unii producători/distribuitori de carne de porc, cel mai des cumpărată de publicul larg, aleg să-și prezinte marfa ca fiind de origine românească. Asta deși, de multe ori, produsele sunt aduse din import, așa cum au descoperit în ultimii ani inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) sau cei de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Puțin peste jumătate dintre consumatorii români sunt dispuși inclusiv să străbată distanțe mai mari față de domiciliu, nu doar să plătească mai mult, pentru a cumpăra produse alimentare provenite din țară și nu unele din import. Cel puțin așa au stabilit experții de la iSense Solutions care au realizat un studiu de piață cu peste o mie de respondenți.

Nimeni nu verifică reclama dacă e falsă

Cel mai important aspect este dat de faptul că în supermarket sau chiar în piață consumatorul nu poate verifica cu adevărat dacă ia pentru acasă o caserolă de carne de porc sacrificat în România, așa cum scrie pe ambalaj, sau animalul a fost tăiat în alt stat european.

Situația este gravă pentru că această carne de porc este cel mai des cumpărată de români, conform datelor oficiale, fapt care se reflectă și în creșterea anuală a importurilor. Carnea de porc adusă de afară anul trecut (2015) a valorat 250 de milioane de euro, cu peste 5% peste anul precedent.

Mai multe citiți pe agrointel.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *