Cum arată cea mai adâncă peșteră din lume – VIDEO

dimes560x316_pestera cea mai adanca
Pestera Vrtoglavica (sau Vrtiglavica, care in limba slovena inseamna „vertij”) este localizata in Muntele Kanin (2.587 de metri) din regiunea slovena a Alpilor Iulieni, considerati a reprezenta anticamera Alpilor, in apropierea granitei cu Italia. Alpii se intind pe o distanta de 1.100 km de-a lungul Europei, din Slovenia pana in Franta. Printre cele mai faimoase varfuri ale Alpilor se afla: Mont Blanc (4.808 m) aflat in Franta, Materhorn (4.478 m), Eiger (3.970 m), Monte Rosa cu varfulDufourspitze (4. 634 m), a doua inaltime a Alpilor.

Constituita dintr-un singur put vertical extrem de adanc (aven), cu o lungime de 603 metri, pestera are dimensiuni demne de Cartea Recordurilor, potrivit guinnessworldrecords.com.

Lungimea totala a pesterii este de 643 de metri. Aceasta contine una dintre cele mai inalte cascade din lume, a carei lungime este estimata intre 400 si 440 de metri, relatează turism.bzi.ro.

Cavitatea naturala a fost descoperita in vara lui 1996, de catre o echipa de speologi italieni. Capatul sau a fost atins la 12 octombrie acelasi an, de catre o expeditie sloveno-italiana.

A doua pestera verticala cea mai lunga este Patkov Gust (553 de metri) si este situata in Muntii Velebit din Croatia, potrivit newworldencyclopedia.org.

Cel mai mare sistem de pesteri din lume este reprezentat de Pestera Mamut din Kentucky, SUA, cu o retea ce insumeaza 579 km de galerii subterane. Urmatoarea, cea mai marea retea de pesteri este Jewel Cave situata langa Custer, Dakota de Sud, SUA, cu o lungime de 225 km.

In 2005, cea mai adanca pestera cunoscuta, pana in prezent, masurata de la cel mai inalt punct de intrare pana la cel mai jos este Pestera Krubera (Voronia) dinAbhazia, Georgia, cu o adancime de 2.140 m. A fost prima pestera explorata pe o adancime de peste doi kilometri. Cea mai mare camera subterana individuala descoperita este reprezentata de camera Sarawak aflata in Parcul National Gunung Mulu din Borneo, Malaysia. Camera aflata in plan inclinat si plina de bolovani, acopera o suprafata de 2.400 mp si are inaltime de 80 m.

Pesterile sunt ecosisteme naturale subterane. Cea mai mare parte a acestora se formeaza in roci usor solubile sub actiunea slab acida a apelor de infiltratie. Astfel de roci sunt calcarul, gipsul, marmura.

 

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *