Concluzie științifică: Pământul și-ar putea PIERDE hidrosfera

hidrosfera

Geofizicienii din SUA și Uniunea Europeană nu exclud posibilitatea că Terra și exoplanetele asemănătoare ei să-și piardă hidrosferele și apa din învelișul gazos. Catastrofa s-ar putea întâmpla în cazul în care corpurile cerești vor fi străbătute de puternice „vânturi electrice”. Un studiu pe această temă a fost publicat în revista Geophysical Research Letters.

Studiind Venus, in a carei atmosfera exista de 100.000 de ori mai putina apa decat pe Terra, geofizicienii au analizat modul in care astfel de planete asemanatoare Pamantului, aflate in zona de viata, au pierdut rezervele lor de apa. Este din cauza „vantului electric” – un puternic camp electric, capabil sa accelereze si sa arunce in spatiu nu numai ionii usor de hidrogen, dar si oxigenul mult mai greu.

In straturile superioare ale atmosferei, forta campului electric al lui Venus este de cinci ori mai mare decat al Pamantului. In opinia oamenilor de stiinta, cauza rezida in radiatiile ultraviolete mai intense provenite de la Soare si de pozitia mai apropiata de astru.

De asemenea, specialistii au masurat, pentru prima data, potentialul electric al planetei Venus si care s-a dovedit egal cu zece volti. In acest caz, geofizicienii s-au folosit de instrumentul stiintific ASPERA-4 de la statia europeana Venus Express.

Citeste continuarea pe incomemagazine.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *