Chirurgul Gheorghe Ciobanu, la capătul unei experienţe traumatizante: „Ce se întâmplă în sănătate este genocid!“. Vrea să înfiinţeze o asociaţie a asiguraţilor

Foto: adevarul.ro

Foto: adevarul.ro

Chirurgul slătinean Gheorghe Ciobanu acuză sistemul medical românesc de moartea fiului său, dar şi de decesul a zeci de mii de pacienţi anual. La o săptămână de la pierderea copilului, medicul anunţă că vrea să înfiinţeze o asociaţie care să protejeze drepturile asiguraţilor, reprezentându-i la nivelul principalelor structuri: minister, direcţii sanitare, casă de asigurări.

George-Adrian Ciobanu, studentul eminent care, în ziua în care colegii îşi susţineau licenţa, era condus pe ultimul drum de rude şi prieteni, a murit răpus de un sistem medical ajuns la punctul cel mai de jos, susţine tatăl său, cunoscutul chirurg pediatru Gheorghe Ciobanu. „Ce se întâmplă în sănătate este genocid. Ce se întâmplă în eşaloanele superioare ale medicinei româneşti este îngrozitor, absolut îngrozitor!“, a declarat dr. Ciobanu, venind în sprijinul afirmaţiei sale cu cifrele publicate de Institutul de Statistică al Uniunii Europene, EUROSTAT, care plasează România pe primul loc în ierarhia ţărilor în care zeci de mii de pacienţi cu şanse de supravieţuire mor anual în spitale, dar şi cu propria experienţă din ultimii doi ani şi jumătate.

„50.000 de oameni cu şanse la viaţă omorâţi în spitale, ăsta e motiv de CSAT, se pune în pericol vitalitatea acestui popor!“, spune revoltat medicul, povestind cum au decurs ultimele zile din viaţa fiului său, cum familia a ajuns de la licărul de speranţă la agonie pe negândite.

„Suntem primii la mortalitate infantilă, primii la tuberculoză, la ce n-om fi primii!“

Medicul a început lupta pentru a-şi salva fiul afectat de un anevrism cerebral în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate. Au fost mai multe intervenţii chirurgicale, urmate de perioade de recuperare, internări în diverse clinici, din ţară şi din străinătate, şi o lungă perioadă de îngrijiri care i-au fost acordate tânărului în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde s-a improvizat un salon chiar în secţia în care dr. Gheorghe Ciobanu (care a şi condus, pentru anumite perioade, la începutul anilor ’90 şi la începutul anilor 2000 Spitalul Judeţean Slatina) a salvat mii de copii, de-a lungul zecilor de ani petrecuţi la patul bolnavului şi în sala de operaţie.

La Slatina, spune medicul, a  avut „mână liberă“. A fost de acord şi cu intervenţii experimentale ale medicilor neurologi, i s-au asigurat, în limita posibilului, medicamente şi posibilităţi de investigaţie, lucru care a făcut ca starea fiului său să se amelioreze până la a obţine reacţii clare că pacientul are resurse de a se recupera. Că procesul a presupus costuri suplimentare extraordinare, pe care familia le-a asigurat Dumnezeu ştie cum, pentru că şi astăzi subiectul înglodării în datorii este tabu, că au fost şi hopuri, moment în care dr. Ciobanu se adresa Ministerului Sănătăţii, de unde n-a venit răspunsul dorit, sunt lucruri în mare parte ştiute. Cert este că nici acest caz, dar nici zeci de mii de alte cazuri, n-au avut finalul aşteptat.

Mai multe pe adevarul.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *