Ce este uleiul de ricin și care sunt beneficiile acestuia



ulei de ricin

Uleiul de ricin se prezinta ca un lichid galben pal si este extras din semintele de ricin (Ricinus communis). Este un ulei anti-inflamator si anti-oxidant care a fost folosit de secole pentru beneficiile sale terapeutice si medicale. Se crede ca cele mai multe dintre beneficiile uleiului de ricin sunt derivate din concentratia sa ridicata de acizi grasi nesaturati. Desi are un gust puternic si destul de neplacut, uleiul de ricin este folosit pe scara larga în fabricarea produselor cosmetice, sapunuri, textile, medicamente, uleiuri de masaj si a multor alte produse de zi cu zi.

Care sunt beneficiile uleiului de ricin?

Uleiul de ricin a fost folosit atat pentru uz intern cat si extern de mii de ani datorita numeroaselor sale beneficii minunate pentru sanatate. Avand în vedere ca poate întari sistemul imunitar, uleiul de ricin este considerat un remediu de mare importanta in tratarea a numeroase boli majore si maladii:

  • Scleroza multipla
  • Boala Parkinson
  • Paralizie cerebrala
  • Pierderea parului
  • Artrita si reumatism

S-a constatat, de asemenea, ca este benefic in ameliorarea multor probleme de zi cu zi, cum ar fi:

  • Diverse infecții
  • Constipație
  • Probleme gastro-intestinale
  • Tulburari menstruale
  • Migrene
  • Acnee
  • Arsuri
  • Pecingini si negi
  • Afectiuni ale pielii
  • Inflamatii

Uleiul de ricin este frecvent utilizat pentru a induce travaliul, astfel, femeile însarcinate ar trebui sa consulte întotdeauna un medic înainte de a folosi acest produs.

Utilizarea uleiului de ricin

Ca remediu natural pentru artrita

Proprietatile anti-inflamatorii ale uleiului de ricin fac din acesta un excelent ulei de masaj benefic pentru ameliorarea efectelor articulatiilor artritice, inflamatii ale nervilor si a durerilor musculare.

  • Faceti un tampon dintr-o bucata de flanela de bumbac pliat în 3 sau 4 straturi.
  • Inmuiati-l în ulei de ricin si puneti-l pe articulatia afectata sau zona cu durere musculara.
  • Acoperiti tamponul cu o folie de plastic.
  • Puneti o sticla cu apa fierbinte sau bine încalzita peste tamponul invelit in plastic; folia de plastic va preveni scurgerea uleiului din tampon in urma incalzirii acestuia.
  • Pastrati aplicat acest tampon de bumbac intre 45 de minute si o ora, odata pe zi.

Acest tampon de ulei de ricin poate fi refolosit. Pur si simplu puneti-l într-o punga de plastic sigilata si pastrati-l la frigider pana cand este necesar a fi utilizat din nou.

Remediu pentru constipatie

Studiile au aratat ca uleiul de ricin este un laxativ foarte puternic, ceea ce îl face foarte eficient împotriva constipatiei. Prin urmare, pur si simplu se ia o jumatate de lingurita de ulei de ricin în fiecare dimineata. Puteti amesteca uleiul cu suc de portocale, suc de afine, suc de prune sau suc de ghimbir pentru a atenua gustul amar, fara a afecta efectele laxative. Cu toate acestea, nu-l luati în mod continuu timp de mai mult de 3 zile. Daca simptomele constipatiei persista mai mult de 3 zile consultati imediat medicul.

Tratament pentru pecingini si negi

A fost dovedit faptul ca ricinul este foarte eficient în tratarea acestor infectii fungice.

  • Pisati cateva frunze de ricin, dar nu foarte tare ca sa devina o pasta.
  • Se amesteca frunzele pisate în ulei de cocos pur.
  • Se incalzeste toata compozitia pana la o temperatura care nu va arde pielea si se aplica pe zona afectata ca o cataplasma.
  • Lasați sa actioneze cel puțin o ora sau, optional, peste noapte.
  • Acoperiti cataplasma cu o tesatura de bumbac, pentru a preveni scurgerea uleiurilor.

Repetati procedura în fiecare seara înainte de a merge la culcare pana la vindecarea completa. Cu toate acestea, daca observati orice roseata sau disconfort în jurul zonei afectate, întrerupeti acest remediu.

Probleme ale pielii

Studiile de specialitate au aprobat utilizarea uleiului de ricin pentru tratarea diverselor infectii ale pielii cum ar fi arsuri solare, escoriatii, acnee, piele uscata, furuncule, vergeturi, mancarime cronica si piele inflamata.

  • Se imbiba un tampon de bumbac în ulei de ricin si se aplica pe piele in zonele afectate, dimineata si seara.
  • Alternativ, pentru zonele de piele mai mari, inmuiati o bucata mare de panza de bumbac în ulei de ricin si înfasurati zona afectata peste noapte.

Pentru infectii fungice persistente care afecteaza pielea sau unghiile, este recomandata inmuierea si dezinfectarea zonelor cu o solutie de sare de mare timp de 10-15 minute înainte de aplicarea uleiului de ricin. Acest lucru poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

Tratamentul ridurilor

Uleiul de ricin este un emolient natural care penetreaza pielea si ajuta la stimularea producerii de colagen si elastina, care pot hidrata pielea si atenua imbatranirea prematura a acesteia. Prin urmare, acesta este un tratament natural minunat pentru riduri deoarece reface si întinereste pielea dandu-i un aspect mai natural si tineresc, creaza o piele mai fina, mai moale si mai flexibila.

Se inmoaie un tampon mic de vata în ulei si se aplica pe pielea ridata sau incretita înainte de a merge la culcare. Folositi doar o cantitate mica de ulei atunci cand se aplica pe piele în apropierea ochilor.

Tratament pentru par

1. Uleiul de ricin este un hidratant excelent

Ca un umectant, uleiul de ricin absoarbe umiditatea din mediul înconjurator. Acest ulei este util mai ales pentru parul uscat si deteriorat deoarece ajuta sa-si pastreze umiditatea naturala si/sau atrage umiditatea din exterior. Un fir de par bine hidratat va deveni stralucitor si puternic. Aplicarea regulata ca o pre sau post-samponare va ajuta in prevenirea deteriorarii parului, încretire si varfuri despicate.

2. Uleiul de ricin actioneaza ca lubrifiant

Uleiul de ricin actioneaza foarte bine ca un lubrifiant pentru par. Atunci cand se aplica ca pre-samponare protejeaza parul împotriva deteriorarii datorita frecarii în timpul spalarii si pieptanarii. Acest lucru ajuta, de asemenea, în prevenirea incalcirii parului.

3. Uleiul de ricin hidrateaza pielea scalpului si stimuleaza cresterea parului

Uleiul de ricin are greutate moleculara mica, asa ca patrunde în piele cu usurinta si actioneza ca un agent de înmuiere. De asemenea, este non-iritant, ceea ce il face util pentru scalpul uscat si sensibil. Acidul gras Omega 9 din uleiul de ricin pastreaza parul bine hidratat si ofera nutrientii necesari scalpului si radacinilor firelor de par. Scalpul subnutrit reprezinta una din principalele cauze ale pierderii parului si a altor probleme legate de acesta.

4. Uleiul de ricin calmeaza senzatia de mancarime a scalpului

Uleiul de ricin are un coeficient comedogenic scazut, prin urmare nu blocheaza porii. Prin masajul scalpului cu ulei de ricin se îndeparteaza murdaria, pielea moarta si fulgi uscati ai acesteia care blocheaza radacinile firelor de par. Proprietatile antibacteriene si antifungice ale acidului ricinoleic din acest ulei protejeaza pielea capului de infectii care pot cauza caderea parului. Proprietatile curative ale uleiului de ricin conduc la imbunatatirea calitatii scalpului, ceea ce face ca parul sanatos sa creasca mai usor.

5. Uleiul de ricin inlatura matreata

Matreata este o afectiune in care excesul de piele se desprinde de pe scalp. Proprietatile antibacteriene si antifungice ale uleiului de ricin controleaza si reduce nivelul matretii si a actiunilor microbiene asociate acesteia. Atunci cand este masat pe scalp uleiul de ricin ofera o curatare temeinica a acestuia. Se elimina, de asemenea, fulgii uscati si pielea moarta care blocheaza porii, agraveaza matreata si provoca senzatia de mancarime.

Cum se aplica uleiul de ricin pe par?

Uleiul de ricin este foarte lipicios si poate fi dificil de aplicat in forma lui singulara. Cel mai bine este sa-l diluati cu alte uleiuri usoare, cum ar fi cel de migdale sau nuca de cocos. Mai puteti adauga 2 pana la 3 picaturi de ulei essential de lavanda sau ylang-ylang. Aplicati uniform pe scalp si masati usor cu varfurile degetelor. Masajul va îmbunatati fluxul de sange la nivelul scalpului si a radacinilor firelor de par (orice ulei de masaj va creste circulatia). Spalati-l dupa o ora sau doua sau lasati-l sa actioneze peste noapte pentru un tratament profund conditionat.

Uleiul de ricin este un elixir pentru par, asa ca poate rezolva diverse probleme ale acestuia. Nu sunt multe studii stiintifice privind efectele lui asupra parului. Oricum, dupa utilizarea regulata de ulei de ricin au fost raportate indesiri ale parului precum si un scalp si un par mai sanatos.

Care sunt efectele secundare ale uleiului de ricin?

Uleiul de ricin este sigur, in mod normal, daca este utilizat cu moderatie. Cu toate acestea femeile insarcinate sau care alapteaza precum si persoanele care sufera de blocaj intestinal, boli intestinale inflamatorii acute, apendicita sau dureri abdominale nu trebuie sa ia ulei de ricin fara aprobarea medicului.

Retineti ca trebuie luate masuri de precautie atunci cand uleiul de ricin este utilizat pentru uz intern, astfel încat ar trebui sa se urmeze întotdeauna instructiunile de pe ambalaj si sa fie consultat un medic sau un naturist profesionist înainte de a-l consuma. O doza tipica recomandata pentru uzul intern al uleiului de ricin nu depaseste o jumatate de lingurita pe zi. Supradozajul poate duce la diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale sau crampe.

Ce fel de ulei de ricin folositi?

Uleiul de ricin poate fi cumparat de la aproape orice magazin de produse alimentare de sanatate (naturist). Atentie la uleiul care poate fi gasit în supermarket deoarece poate fi destinat doar pentru utilizare industriala (nu este sigur pentru consumul uman). Cautati numai ulei presat sau prelucrat la rece si cereti confirmarea unui medic înainte de a-l utiliza ca remediu naturist. Culoarea uleiului de ricin ar trebui sa fie un galben foarte deschis sau palid.

Articol relatat de portalul leaculbunicii.ro.



loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *