Cancer: Descoperirea unei molecule care atacă melanoamele
Cercetătorii francezi au reușit să dezvolte o moleculă capabilă să reducă viabilitatea celulelor melanomului fără ca aceasta să fie toxică pentru celulele sănătoase – o speranță pentru bolnavii care suferă de cancer agresiv de piele, relatează AFP.
Denumită HA15, această moleculă a fost pusă la punct de Institutul francez pentru sănătate medicală (Inserm) de o echipă condusă de Stéphane Rocchi. Rezultatele cercetării lor au fost publicate joi de revista americană Cancer Cell, informează agerpres.ro
Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele, care afectează melanocitele responsabile cu colorarea pielii.
Există trei stadii de progresie a bolii: „o creștere radială” când celulele proliferează anarhic în epidermă; faza „creșterii verticale” care implică o invazie a derme; faza „metastatică” ce corespunde diseminării celulelor canceroase în țesuturile periferice.
„Identificarea de noi molecule este obligatorie pentru punerea la punct a bioterapii eficiente împotriva acestui cancer a cărui incidență s-a dublat în ultimi zece ani, notează Inserm.
În acest context cercetătorii francezi au descoperit o nouă familie de molecule „thiazol benzeno-sulfonamidele (TZB)” care prezintă proprietăți anticancerigene considerate ‘interesante’. După numeroase încercări cercetătorii „au modificat structura inițială a TZD pentru a obține un compus lider pe care l-au numit HA15.