Cafeaua, virtuți terapeutice și mituri

cafea

După apa potabilă, cafeaua este cea mai populară băutură din lume, fiind consumată zilnic în aproximativ două miliarde de ceşti. Cafeaua a fost considerată un valoros medicament pentru combaterea multor afecţiuni, iar astăzi este recomandată mai ales pentru proprietățile sale antioxidante.

Arborele de cafea a­parţine speciei Coffea din familia Rubiaceae, care cuprinde 80 de specii. Dintre acestea se cultivă în plantaţii masive numai patru specii: Coffea arabica, C. robusta, C. liberica şi C. Maragogype. Cea mai apreciată pentru calitatea excelentă a boabelor şi cea mai intens cultivată este Coffea arabica, care furnizează, în prezent, 75‑80% din producţia mondială. Cafeaua arabica conţine circa 300 ingrediente active, care îi dau o mare valoare alimentară şi stimulatoare. Printre aceste componente predomină proteinele şi aminoacizii (12‑14 %), lipidele (12‑14 %) şi glucidele (8‑9 %). La acestea se adaugă un alcaloid numit cofeină (0,6‑3%), având acţiune puternic stimulatoare asupra sistemului nervos. Acţiuni stimulatoare şi antiseptice au şi acizii fenolici (cafeic, ferulic, cofetanic, cafeoilchinic, feruloilchinic), care dau aroma specifică. Alţi compuşi sunt teobromina, teofilina, trigonelina, hipoxantina, taninuri şi săruri minerale cu K, P, Mg, Ca, I, Mn, Zn. Unele dintre aceste componente au proprietăţi antioxidante, benefice în combaterea afecţiunilor canceroase.

Efectele benefice ale cafelei

Cafeaua a fost considerată, încă din trecut, un valoros medicament pentru combaterea multor afecţiuni. Treptat au fost dovedite efectele diuretice, laxative, energizante, euforizante, excitante nervos şi psihic, acceleratoare şi tonice pentru inimă, vasoconstrictoare central şi periferic (coronare, cerebrale, pulmonare şi renale), cu condiţia unui consum moderat, care să nu reprezinte o ameninţare a sănătăţii. În cazul unui consum de o singură ceaşcă de cafea, maximum două ceşti pe zi, s‑au constatat multe acţiuni favorabile sănătăţii.

Un prim efect benefic este stimularea sistemului nervos central, în primul rând a acuităţii mentale, vizuale şi auditive, mărirea atenţiei, a puterii de concentrare şi de memorare, paralel cu scăderea oboselii musculare şi intelectuale, a stării de somnolenţă, depresii psihice, anxietate şi a riscului de suicid, mai ales la persoanele cu vârste de peste 65 de ani şi la cei care depun eforturi intelectuale deosebite, datorită creşterii nivelului de dopamină, adrenalină şi serotonină din creier.

Totodată, cafeaua favorizează reducerea frecvenţei unor boli legate de dereglarea sistemului nervos (Parkinson, Alzheimer, scleroză în plăci), cu efecte bune atât la bărbaţi, cât şi la femei. Alte beneficii: uşurarea durerilor de cap cu migrene, fiind un excelent analgezic; creşterea frecvenţei mişcărilor respiratorii şi locomotorii, fiind indicată la conducătorii auto‑moto, la chirurgi, ţesătoare, dactilografe, sudori, sportivi.

În cazul intoxicaţiilor cu narcotice, cafeaua previne apariţia comelor şi reduce efectele analgezice dure ale unor medicamente de sinteză chimică (paracetamol, aspirină). În același timp, cafeaua reglează funcţiile inimii şi ale sistemului circulator periferic, datorită conţinutului în teofilină şi, în plus, previne infarctul miocardic şi scăderea sub normal a tensiunii arteriale, ceea ce apare, de obicei, după mese, mai ales la persoane vârstnice.

De asemenea, cafeaua previne şi reduce riscul de diabet zaharat cu 25%, menţinând glicemia sub control. Consumată înainte de mese, cafeaua provoacă o ardere mai rapidă a caloriilor, ajutând la reducerea, într‑un timp scurt, a excesului din greutatea corporală şi a celulitei. Consumată caldă după masă, cafeaua favorizează digestia, stimulează secreţia de bilă, scade frecvenţa litiazei biliare şi combate foamea, iar prin creşterea motilităţii intestinale permite o mai bună asimilare a alimentelor, prin acţiunea directă asupra peristaltismului gastrointestinal, îndepărtând senzaţia de greaţă şi vărsături. La persoanele în vârstă, cafeaua frânează ritmul de îmbătrânire prematură a organismului, printr‑o serie de substanţe active cu rol de regenerare şi tonifiere a celulelor.

Mai multe citiți pe ziarullumina.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *