Beneficiile florilor și frunzelor de liliac pentru sănătate

Liliacul este o plantă cunoscută pentru parfumul ei, de culoare purpuriu violet sau alb. În trecut, a fost folosită pentru a trata anumite afecțiuni.

Utilizarea medicală a acestor flori nu mai este practicată în mod obișnuit.

Cei care practică aromoterapia, cred că mirosul de liliac are numeroase beneficii pentru sănătate.

Dincolo de utilizarea liliacului în aromoterapie, floarea are o istorie de uz medical. În trecut, floarea de liliac a fost ingerată pentru a scăpa de viermii intenstinali și a fost folosită și în tratamentul malariei.

În secolul al XIX-lea, liliacul a fost folosit de medici pentru a trata febra. Cu toate acestea, rata sa de succes a fost atât de neregulată încât utilizarea sa în tratamentul febrei a fost întreruptă de medici.

Uleiul esential de liliac este folosit pentru a trata afectiuni ale pielii, cum ar fi eruptii cutanate, arsuri solare si taieturi minore si zgarieturi. (PM)

Pe lângă frumusetea si mirosul lor plăcut, florile de liliac au foarte multe proprietăti terapeutice. Liliacul contine glucide, substante amare, amidon, rezine, glucozizi – ideale în tratarea anumitor afectiuni. Florile si frunzele de liliac contin zaharoză, sirigină, emulsină, invertină, siringopicrină si alte elemente active care le conferă proprietăti astringente, revulsive, tonice, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, decolorante, stomahice, antireumatice, în scop terapeutic folosindu-se toate părtile plantei, mai putin rădăcina.

Florile de liliac sunt folosite sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, cataplasme, unguente. Infuzia din flori de liliac are proprietăti hipoglicemiante, de reducere a nivelului de zahăr din sânge.

Florile de liliac sunt folosite în medicina populară în tratamentul gripei, tuberculozei, răcelii, tusei, diareei, pietrelor la rinichi. Gargara cu infuzie din flori de liliac ajută în vindecarea laringitei si a altor afectiuni ale gâtului.

Efectul lor antiinflamator este apreciat în medicina populară, de secole, florile fiind utilizate în tratarea durerilor lombare, bolilor musculare si articulare, artritei si reumatismului, pentru ameliorarea inflamatiilor. Se pot aplica comprese cu tinctură sau decoct din flori de liliac.

Unguentul din flori de liliac este recomandat ca remediu pentru vânătăi, zgârieturi, eczeme, răni, ameliorarea nevralgiilor, durerilor reumatice sau celor provocate de artrită.

Apa din flori de liliac se obtine umplând o sticlă, pe jumătate, cu flori, peste care se adaugă alcool, până la un litru. Compozitia se păstrează la întuneric 2-3 săptămâni, după care se filtrează si peste lichidul obisnut se toarnă apa distilată, în proportie de 1 la 2.

Amestecul obtinut se foloseste sub formă de comprese pentru ten ori pentru piele.

Unguentul se prepară din 40 de grame de flori de liliac, puse la macerat într-un litru de ulei, timp de două săptămâni, într-un loc întunecos si cald. Zonele dureroase se ung cu acest amestec, de câteva ori pe zi, masându-se usor.

Din frunzele liliacului se prepară infuzie care poate fi folosită în tratamentul împotriva colicilor hepatici, utilizându-se atât pentru calmarea durerilor hepatice, cât si pentru restabilirea bunei functionări a ficatului.

De asemenea, această infuzie reduce febra, contribuie la detoxifierea organismului si redă pielii elasticitatea si luminozitatea. Decoctul din frunze fierte în lapte dulce se folosette la curătarea tenului, fiind benefic în cazul pielii iritate, arse de soare, înrosite sau care prezintă pete.

Sursa: rador

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *