Avertismentul medicilor: planta comună cu efect nociv pentru sănătate

Foto: www.televiziunea-medicala.ro

Foto: www.televiziunea-medicala.ro

O buruiană care se răspândește rapid și poartă numele de „ambrozie”, a devenit inamicul public numărul 1 – pentru că provoaca rinite alergice și astm bronșic, mai ales în a doua jumătate a verii. Perioada de înflorire a ambroziei este în luna august iar dacă acum nu se iau măsuri, polenul va ajunge în atmosferă iar persoanele care suferă de alergii vor fi cele mai expuse. Conform ultimelor estimări, între 10 şi 15% din populație suferă de alergie în perioada de vară.

„Iarba de paragină”, așa cum o numesc țăranii – invadează terenurile lăsate nelucrate. Problema e că a apărut deja în parcurile din orașe și abia acum autoritățile înțeleg cât este de periculoasă.

Ochi roșii, nas înfundat, buze umflate. Tot mai mulți români se plâng că au astfel de probleme. Iată de ce ambrozia – una dintre sursele principale de alergii cronice, a început să fie băgată în seamă și la noi.

Ambrozia nu este recunoscută oficial în România ca plantă de carantină cu pericol biologic, așa cum se întâmplă în străinătate, unde e combatută cu program. O plantă matură poate elibera miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe – așa că se înmulțește sălbatic, potrivit voceatransilvaniei.ro.

Astfel, dacă vă știți alergic la polen, suferiți de astm bronșic sau aveți probleme cu glanda tiroidă, stați cât mai departe de această plantă periculoasă. Persoanele sensibile ar trebui să iasă rar din casă, iar la întoarcere să-și scuture bine hainele. Si nu uitați: mergeți la medic!

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *