Antiperspirantele distrug flora benefica din zona axilelor

apcromania deodorante

Spre deosebire de deodorante, care doar parfumeaza discret zona axilelor, antiperspirantele sunt create pentru a influenta cantitatea de transpiratie, prin inhibarea glandelor sudoripare. Aceste produse contin anumite substante chimice care au capacitatea de a reduce cantitatea de apa eliminata prin piele. Antiperspirantele reduc transpirația prin blocarea glandelor sudoripare cu saruri pe baza de aluminiu, iar deodorantele ucid bacteriile producatoare de miros neplacut cu etanol sau alte substante antimicrobiene.

Un studiu recent realizat de North Carolina Museum of Natural Sciences in Raleigh a relevat faptul ca utilizarea acestor produse, in special a antiperspirantelor, poate sa restructureze complet ecosistemul bacterian al pielii noastre.

17 femei si barbati au fost impartiti in 3 grupuri: primul grup a folosit zilnic antiperspirant, al doilea grup deodorant, iar al treilea niciun astfel de produs. Dupa 8 zile de studiu, cercetatorii au prelevat de la toti subiectii probe de pe suprafata axilei, cu ajutorul unor tampoane absorbante, in diferite momente ale zilei.

Rezultatele au indicat modificari ale concentratiei microbiene in cazul persoanelor care au utilizat antiperspirant sau deodorant, chiar și de la o zi la alta. Cele mei frecvente bacterii care populeaza aceasta zona a corpului sunt corinebacteriile, cele responsabile de aparitia mirosului neplacut, bacterii care sunt insa prietenoase si utile, avand un important rol de a proteja impotriva infectiilor. Apoi urmeaza bacteriile Staphylococcaceae, comune pe toata suprafata pielii noastre, insa pretentioase, in sensul ca ne pot face atat bine, cat si rau.

Mai multe citiți pe doc.ro

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *