9 boli tratate cu catină

catina

Din toamnă până la sfârşitul iernii, micile bobiţe portocalii n-au niciun concurent când vine vorba de întărirea imunităţii.

Tufele ţepoase pe care creşte cătina până la altitudini de mii de metri poartă fructele proaspete chiar şi sub zăpadă, la temperaturi de minus câteva zeci de grade, calităţile rămânându-le neatinse. Au un conţinut excepţional de vitamina C, antioxidant de mare ajutor în sezonul rece, plus multe alte vitamine şi minerale – de fapt, aproape toate de care are nevoie corpul uman: vitamina E, care întârzie îmbătrânirea, betacaroten, bun pentru piele şi ochi, întreg complexul de vitamine B, vitamina D, calciu, fosfor, fier, magneziu, aminoacizi esenţiali. Aşa se explică proprietăţile antibiotice, antivirale şi imunostimulatoare ale uneia dintre cele mai rezistente plante din lume, care te ajută să ai un organism asemenea ei!

Cum s-o foloseşti

O poţi consuma proaspătă, ca atare, înghiţind pur şi simplu boabele, dar şi sub formă de suc, ulei, sirop sau macerat la rece. S-ar putea să ţi se pară scumpă (poate costa 20 de lei kilogramul), nu e tocmai uşor de curăţat şi nici prea bună la gust, însă nimic nu este mai presus de faptul că te păzeşte şi te vindecă de nenumărate boli dacă faci o cură de 1-2 luni.

  • Fructele proaspete, zdrobite şi amestecate cu miere, le poți înghiţi ca atare, imediat ce le-ai preparat, sau le păstrezi la frigider nezdrobite, în recipiente din sticlă cu miere. Pune 500 g de boabe într-un borcan de 1 kg, completează cu miere, păstrează la frigider şi ia zilnic două linguriţe dimineaţa.
  • Sucul gros obţinut cu ajutorul storcătorului din fructele proaspete se administrează de trei ori pe zi, în doze de câte trei linguri. Dacă-l ames-teci în părţi egale cu miere, obţii sirop de cătină.
  • La farmacii şi plafar, găsești pulbere, tinctură sau ulei de cătină, pentru administrare internă sau externă.

Bună la toate

De la afecţiunile trupului până la cele ale sufletului, toate îşi găsesc leac în această plantă-farmacie. Iată câteva utilizări:

Alină răcelile

O cură cu cătină are darul de a ţine departe virusurile vinovate de răceli şi gripe. Dacă te-ai îmbolnăvit, tot cătina te salvează. Alungă tusea, calmează durerile în gât şi ajută organismul să lupte cu boala, pe care o învinge astfel mult mai repede. Chiar şi în afecţiuni respiratorii grave, precum pneumonia, cătina poate fi folosită în completarea tratamentului prescris de medic. Siropul este cel mai eficient preparat când vine vorba de aceste afecţiuni.

Echilibează tensiunea

Dacă ai hipertensiune, cătina echilibrează circulaţia sângelui şi domoleşte bătăile inimii, astfel că te scapă de neplăceri şi de riscuri.

Previne ateroscleroza

Contribuie la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, preîntâmpinând formarea plăcilor de aterom. Dacă există deja cheaguri de sânge, acestea vor fi mai uşor eliminate. Persoanele care au afecţiuni cardiovasculare ori au suferit deja un infarct miocardic ar face bine să urmeze o cură cu cătină.

Mai multe citiți AICI

ADVERTISMENT
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *